GURMANI SPREMITE SE, USKORO SAJAM PEGLANE KOBASICE: Piroćanci krajem meseca organizuju omiljenu manifestaciju
Foto: Beta/Saša Đorđević

tradicija

GURMANI SPREMITE SE, USKORO SAJAM PEGLANE KOBASICE: Piroćanci krajem meseca organizuju omiljenu manifestaciju

Srbija -

Sajam pirotske peglane kobasice, gastronomsko-turistička manifestacija, biće održan 27. i 28. januara u hali "Kej" u Pirotu. Pirotska peglana kobasica, koju mnogi zbog afodizijačkih svojstava zovu i "pirotskom vijagrom", pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, još je jedan brend Pirota.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice a pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov izjavio je agenciji Beta da je prijavljeno 40 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvođača sira i kačkavalja.

"Novina od prošle godine je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvodjači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče", rekao je Zlatkov, dodajući da za Sajam postoji veliko interesovanje ne samo iz mnogih gradova Srbije, nego i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić rekao je agenciji Beta da je i ove godine za Sajam vlada veliko interesovanje proizvodjača peglane kobasice.

"Na inicijativu Udruženja već treću godinu radimo mikrobiološke analize kobasica. Pre dve godine uveli smo i markice na proizvodu s ciljem da se zaštiti kvalitet i da posetioci mogu da budu sigurni da je proizvod koji kupuju kvalitetan", dodao je Savić. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao je agenciji Beta da je Sajam peglane kobasice postao centralna turistička manifestacija u gradu.

"To je važno i sa aspekta turizma jer se tokom održavanja Sajma povećava broj noćenja u gradu. Očekujem da će se završetkom Koridora 10 povećati tranzitni turizam i veći broj turista u Pirotu", rekao je Vasić.

Vlasnik kafane "Boem" Dalibor Tošić rekao je da se porodično proizvodnjom peglane kobasice bave pola veka.

"Imamo radionicu u kojoj peglanu pravimo tokom cele godine. Postoji veliko interesovanje i ne možemo da proizvedemo količine koje se traže. Najveće tržište je u Beogradu a kupci su odavno prepoznali njen kvalitet", kazao je Tošić agenciji Beta. Sajam će, prema najavama Turističke organizacije Pirota, otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Beta/Saša Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track