MIODRAG IZ JAGODINE NIJE SE DVOUMIO, SNEŽANI POKLANJA NOV TRAKTOR: Majka šestoro iz Lapljeg Sela imaće čime da hrani decu
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Poznati privrednik poreklom iz prekala nije časio ni časa

MIODRAG IZ JAGODINE NIJE SE DVOUMIO, SNEŽANI POKLANJA NOV TRAKTOR: Majka šestoro iz Lapljeg Sela imaće čime da hrani decu

Srbija -

JAGODINA - Iz Jagodine će u narednih desetak dana majci sa šestoro dece u Lapljem Selu stići traktor, rekao je privrednik iz Jagodine Miodrag Nikolić Feman.

Obećanje Nikolića u subotu je preneo majci koja je tražila "makar polovan

traktor da bi mogla da izdržava porodicu", predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa Srbima u Lapljem Selu.

foto: Youtube Printscreen

"Dobiće nov traktor", poručio je Nikolić, koji je poreklom iz Prekala kod Kline, a koji u Jagodini, od 1985. godine ima Fabriku elektromaterijala, opreme, rasvete, ormara, alata i panela za solarnu energiju "Feman".

Vasa iz Lapljeg Sela putuje na operaciju u Bolonju

Vasilije Nikolić, dečak iz Lapljeg Sela koji je obolelo od specifične autoimune bolesti trenutno se nalazi u Nišu, a tokom dana biće prevezen u Beograd, gde će se obaviti potrebne pripreme za njegov odlazak na neophodnu operaciju u Bolonji, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Dečakov otac, Nebojša Nikolić, je u subotu na skupu s predsednikom Aleksandrom Vučićem, zamolio za pomoć za Vasilija, koji je oboleo od teške autoimune bolesti, hemofagocitne limfocitoze, a predsednik je obećao da će novac za transplataciju koštane srži biti izdvojen iz budžetskog fonda pri Ministarstvu zdravlja.

"Dete je trenutno u Nišu. Tokom dana ili sutra biće prevezeno u Beograd gde ćemo u skladu sa instrukcijama doktora sa kinike u Bolonji krenuti sa pripremom za Vasilijevu intervenciju", istakao je Lončar.

Prema njegovim rečima, troškovi transplatacije iznosiće oko 150.000 evra i ponovio da će te troškove snositi država, kao što je obećao predsednik.

"Pratio sam posetu Kosovu i razgovor Vučića sa Srbima u Lapljem Selu i nisam se dvoumio, poslao sam poruku da ću toj ženi i deci kupiti traktor", rekao je Nikolić. Kako kaže, tužan je zbog patnje Srba na Kosovu, ali ga raduje što imaju puno dece.

foto: Zoran Šaponjić

Ovo, inače, nije prvi put da Nikolić pomaže Srbima na Kosovu, jer je odmah po povlačenju srpske vojske sa Kosova, posle Kumanovskog sporazuma, sa kolegama privatnicima iz Jagodine Srbima na Kosovu poslao sedam šlepera pomoći u hrani, odeći, obući, higijeni...

Kaže i da će predsedniku i vladi predložiti osnivanje posebnog fonda, nešto poput ranijeg samodoprinosa, u koji bi javna preduzeća izdvajala 0,5 odsto od zarada radnika, a poslodavci jedan odsto i to za investicije i projekte u srpskim enklavama na Kosovu i Methoji.

foto: Zoran Šaponjić

Nikolić, naime, smatra da bi ulaganje u agrar, proizvodnju i preradu voća i povrća ili mesa zadržali mlade ljude, obezbedili im opstanak i egzistenciju.

Jedanaestočlana porodica Nikolić u Jagodinu je iz Prekala došla osamdesetih godina, a Nikolić je osnovao fabriku posle povratka sa privremenog rada u Nemačkoj. Njegova fabrika je bila prva, privatna u Jagodini i ovom delu Srbije.

foto: Youtube Printscreen

Danas zapošljava 290 radnika, površine je deset hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora, proizvodi preko 2.000 raznih proizvoda. Izvozi 70 odsto proizvodnje. Lane je Elektroprivredi Kosova isporučila roba u vrednosti milion evra.

foto: Zoran Šaponjić

Govoreći o Prekalama, Nikolić je podsetio da je u tom selu bilo 680 srpskih porodica, sada ih nema, ali 97 odsto njih nije prodalo imanje, pa ni njegova porodica.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Dolazak Aleksandra Vučića u Laplje selo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track