NEKAD JE STRIPOVE KRIO ISPOD KLUPE, A SAD NJIMA UČI SVOJE ĐAKE: Učitelj Miomir iz Vranja crta ih da deci bolje objasni gradivo!
Foto: Facebook Printscreen

Neobičnog učitelja deca obožavaju

NEKAD JE STRIPOVE KRIO ISPOD KLUPE, A SAD NJIMA UČI SVOJE ĐAKE: Učitelj Miomir iz Vranja crta ih da deci bolje objasni gradivo!

Srbija -

VRANJE - Učitelj u vranjskoj Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ Miomir Dejanović kako bi đacima približio gradivo, u nastavi koristi strip i kratke poučne pesme.

Udruženje za podsticaj preduzetništva „Živojin Mišić“ proglasilo je Dejanovića jednim od najboljih edukatora u Srbiji.

Kao đak Miomir Dejanović stripove je skrivao u klupi i čitao ih na odmorima, kao učitelj ih koristi u nastavi da učenici lakše razumeju i usvoje lekcije. Likove iz stripova oživljava na pozornici u učionici.

„Ti sadržaji iz gramatike bi deci bili dosadni, recimo pridevi, vrste prideva, upotreba slova ili glasa. Ja to deci približavam kroz strip, tako da im te slike ostaju duže u pamćenju i to gradivo je dugoročnije“, kaže Dejanović.

Ljubav iz detinjstva prema stripu učitelj prenosi i na đake. Nevena Dinov za neke svoje crteže dobila je i prve nagrade na takmičenjima.

„Nisam volela da crtam strip sve dok učitelj nije doneo da radimo, pa sam zavolela strip. Stripovi su me privukli, jer volim da crtam“, rekla je učenica Nevena Dinov.

Učenik Pavle Branković smatra da se uz pomoć stripa razvija i mašta i da tako lakše shvata lekcije.

Sve crteže učenika čuva i zajedno sa svojim stripovima namerava da objavi. Zbornik će, nada se, biti korisna literatura i za buduće generacije.

Dejanović navodi da strip može da podstakne decu i na čitanje, ako im da samo početak nekog dela i kaže im: „Deco, ako želite da znate kako se završava ova bajka, kako uvek dobro pobeđuje zlo, vi ćete je pročitati“.

Stripovi Miomira Dejanovića, Mideja, izlaze u školskim listovima, osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a njegova predavanja uvrštena su u Zbornik priprema za ugledne časove.

(Kurir.rs/Tanjug/Danijela Manić Stojilković/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track