SEĆANJE NA LJUDSKI ČIN: Polaganje cveća i tribina o Srđanu Aleksiću danas u Pančevu
Foto: Privatna Arhiva

Pančevci odaju poštu

SEĆANJE NA LJUDSKI ČIN: Polaganje cveća i tribina o Srđanu Aleksiću danas u Pančevu

Srbija -

PANČEVO - Građanska akcija Pančevo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su građane Pančeva da danas zajedno sa njima polože cveće na spomen-ploču Srđanu Aleksiću u tom banatskom gradu.

U pokušaju da 21. januara 1993. na pijaci u Trebinju odbrani svog komšiju Alena Glavovića, Srđana Aleksića su napali i prebili pripadnici Vojske Republike Srpske, on je od posledica prebijanja preminuo 27. januara 1993. u 27. godini života.

"Pozivamo vas da ovom prilikom odate poštu čoveku koji je, kako je to njegov otac Rade Aleksić rekao, a umro vršeći svoju ljudsku dužnost , čoveku koji danas predstavlja pojam iskonskog herojstva. Pozivamo vas da svojim prisustvom iskažete poštovanje prema čoveku koji je od početka rata uspeo da ujedini Novi Sad, Pančevo i Beograd sa Sarajevom", navodi se u pozivu.

"Poruka koju nam je Srđan Aleksić ostavio jeste da je heroj onaj ko daje svoj život, za najveći smisao života. Srđan Aleksić zaslužuje trajno poštovanje, da mladim ljudima bude uzor, a da njegovo delo svima bude primer časti i morala, piše u pozivu, u kojem se precizira da će cveće na spomen-ploču biti položeno u 15 sati.

Uveče u 19 sati će u klubu "Kupe" u Pančevu biti održana i tribina "Heroji i antiheroji" na kojoj će govoriti istoričarka Branka Prpa i novinar iz Banjaluke Dragan Bursać.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track