IZNAD KRALJEVA NIČE KRST OD 100.000 EVRA: Biće visok 33,5 metara i težak 40 tona
Foto: Youtube Printscreen

Na vrhu planine Stolovi

IZNAD KRALJEVA NIČE KRST OD 100.000 EVRA: Biće visok 33,5 metara i težak 40 tona

Srbija -

Krst na Stolovima se gradi i u čast vojnika srpske vojske koji su prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu poginuli na Stolovima, gde su se inače vodile žestoke borbe

KRALJEVO - Krst na vrhu planine Stolovi kod Kraljeva koštaće najmanje 100.000 evra i biće napravljen od prohroma.

Pravoslavni krst visine 33,5 metra i težak 40 tona biće podignut na vrhu Usovica planine Stolovi kod Kraljeva, na nadmorskoj visini od 1.375 metara. Izgradnja krsta finansira se iz donacija, a blagoslov za podizanje dala je Eparhija žička.

foto: Youtube Printscreen

Koliko će se dugo krst na Stolovima graditi, zavisi od prikupljenih sredstava. Prema rečima protojereja Ljubinka Kostića, posao bi u tom slučaju mogao biti završen i u jednoj građevinskoj sezoni.

- Nadam se da ćemo uspeti da ga završimo za neko kraće vreme. Tada bi on mogao biti dobar prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti SPC, koji se slavi 2019. godine. Krst na Stolovima se gradi isključivo uz pomoć dobrovoljnih priloga pojedinaca i privatnih firmi - rekao je Kostić.Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre desetak godina, a zatim je podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Žičke eparhije.

JP „Srbijašume“ su Eparhiji žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst, koji će biti okrenut prema Kraljevu.

- Vrh Usovica je namenski izabran, jer bi se onda krst mogao videti iz najvećeg dela Srbije, ali i okolnih zemalja. U Kraljevu pomalo bežimo od svoje istorije i zaboravljamo da su u našoj okolini nastali i Žiča i Studenica. Zato je ovaj grad neverovatan za srpsku istoriju, crkvu i državu - rekao je Miroslav Stanić, predsednik društva „Gvozdac“.

Radovi su počeli prošlog leta, kada je iskopan i betoniran temelj. Kamioni-mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica zbog nepristupačnog terena, pa je beton morao da se pravi na licu mesta. Temelj za krst dubok je tri metra.

- Oko 135 kubika betona je bilo potrebno da se napravi stopa temelja, koji je inače armiran, a ugrađeno je oko 6.500 kilograma rebraste armature. Postavljeni su i nosači koji će nositi preostali deo krsta. To je bio veliki izazov za nas, jer je teren nepristupačan - kaže Jovica Milić, građevinski inženjer.

Krst na Stolovima se gradi i u čast vojnika srpske vojske koji su prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu poginuli na Stolovima, gde su se inače vodile žestoke borbe.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track