SKANDAL U NIŠU: Zbog manjka grobara, rake kopaju zatvorenici KPZ zavoda
Foto: Južne vesti/R.R.

robijaši u stresu

SKANDAL U NIŠU: Zbog manjka grobara, rake kopaju zatvorenici KPZ zavoda

Srbija -

Umesto održavanja niškog Novog groblja, osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Nišu dobili su zadatak da kopaju rake za pokojnike, kaže radnik Gorice Rade Rašović, koji tvrdi da je razgovarao sa njima i da su poručili da oni “nisu logoraši i da to nije humano”.

Kao što se i vidi na fotografijama, zatvorenici su kopali grobove na niškom Novom groblju, a Rašović kaže da je time menandžment Gorice hteo da prikrije manjak radnika koji treba da rade taj posao.

foto: Printscreen N1

Osim toga, on upozorava i da su zatvorenici radili bez ikakve opreme “visoko rizičan posao”.

- Kažem visoko rizičan posao, jer to radnicima na ukopu i sahranjivanju stoji u ugovoru o radu - pojašnjava Rašović.

Problem je, kako pojašnjava, i to što je u razgovoru sa osuđenicima saznao da su potpisali ugovore u kojima je pisalo da će njihov posao biti da čiste groblje, a ne da kopaju grobove.

- Kako su mi rekli, ovo za njih nije humano, jer ako su osuđenici nisu logoraši. Kažu i da zbog ovoga imaju psihičke stresove - dodaje Rašović.

foto: Printscreen N1

Prema nezvaničnim informacijama iz niškog zatvora, zatvorenici rade na groblju po ugovoru u kome je jasno definisano šta zatvorenici treba da rade, gde između ostalog stoji da oni treba da čiste groblje, ali i da kopaju rake.

Ipak, novinare su uputili na upravu Gorice, koja je i definisala šta bi osuđenici trebalo da rade na groblju. Međutim, direktor ovog preduzeća Igor Novaković nije odgovarao na pozive novinara, pa zasad ostaje nepoznato šta je posao zatvorenika i da li ih je neko naterao da kopaju grobove iako tako nije bilo dogovoreno.

(Kurir.rs/Južne vesti, J.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track