DANAS JE SAVINDAN: Škole i crkve u Pomoravlju obeležavaju Svetog Savu
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

praznik

DANAS JE SAVINDAN: Škole i crkve u Pomoravlju obeležavaju Svetog Savu

Srbija -

Svečanim priredbama i ceremonijom sečenja slavskog kolača, 24.500 učenika i 3.500 zaposlenih 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, obeležavaju Svetog Savu.

Priredbama i sečenju slavskog kolača po školama prisustvuju sveštenici, gradski i opštinski funkcioneri, izjavio je načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević.

Poljoprivredno - veterinarskoj školi u Svilajncu, jedinoj sa područja Pomoravskog okruga, danas će u Beogradu biti uručena Svetosavska nagrada. Nagradu će primiti direktor škole Zoran Radosavljević.

Svečano je i u Školi za decu oštećenog sluha i govora "11. maja" u Jagodini, koja je pre tri godine član HIPEN mreže uključena u projekat "Učenja međunarodnog znakovnog jezika" sa još osam evropskih zemalja.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Skupština opštine Svilajnac, organizovala je za večeras Svatosavsku priredbu u Prirodnjačkom centru Srbije, gde će uručiti nagrade za dest najboljih prosvetnih radnika učenika i studenta "za značajan doprinos u oblasti obrazovanja".

Svetosavske svečanosti u Pomoravlju, Resavi i Levču, počele su jutros liturgijama u hramovima ovog dela Srbije, uz prisustvo velikog broja vernika, a veliki broj vernika bio je i u crkvama srednjovekovnih manastira ovog regiona: Ravanice, Manasije, Kalenića, Miljkova manastira, rečeno je u Crkvenim opštinama.

Povodom obeležavanja Svetog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, sinoć je u Kulturnom centru u Jagodini održana tradicionalna 16. Svetosavska akademjija, kojoj su prisustovali gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i vladika šumadijski Jovan.

Pre Svečane akademjije vladika Jovan je služio Svetosavsko bdenje u crkvi "Svetih arhangela Mihajla i Gavrila" u Jagodini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SVETI SAVA, najveći srpski svetitelj, slavi se svečano i radno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja