TEŽAK ŽIVOT SRBA U GORNJEM ORAHOVCU: Deca nemaju gde da se igraju, a mali Petar (9) bi voleo da ima više drugova
Foto: : Tanjug/Kancelarija Za KiM

nedostaje im igralište

TEŽAK ŽIVOT SRBA U GORNJEM ORAHOVCU: Deca nemaju gde da se igraju, a mali Petar (9) bi voleo da ima više drugova

Srbija -

U enklavi Gornji Orahovac, gde živi oko 300 Srba u krugu od 100 do 200 metara, meštani kažu da im je teško, ali da im posete iz centralne Srbije "puno znače, jer vide da, ipak, neko misli na njih".

Iako meštani kažu da žive u veoma teškim uslovima, deca od kojih je dosta njih od rođenja u enklavi, uprkos uslovima u kojima žive, vesela su i druželjubiva, kažu da im nedostaje igralište, kao i da navijaju za Crvenu zvezdu ili Partizan.

Petar Šarić od devet godina stidljivo je rekao da ide u treći razred i da bi voleo da ima više drugova.

"Dobro je, samo što hoću još da imam društvo, malo nas ima, ne družimo se sa albanskom decom pošto neće da se igraju sa nama".

foto: : Tanjug/Kancelarija Za KiM

Damjan, star pet godina, kaže da mu je lepo, da im drugare, da je bio u centralnoj Srbiji samo u Valjevu gde ima rodbinu i da mu se tamo svidelo.

"Zovem se Mateja Bajlošević, imam osam godina, imam sedam i po, ali ću u martu da napunim osam. Lepo je, imam drugare, ali nemam nijednog drugara Albanca ".

Jedna devojčica kaže da bi volela da vidi Beograd i da nikada nije ni bila u centralnoj Srbiji.

"Igram se ispred škole ili ispred crkve" dodaje, dok drugoj nedostaju rođaci.

Kaže da joj nedostaju stric, tetka i brat od strica, pošto oni žive u Vojvodini i da tamo ide samo za raspust.

Dečak, sa strane, dobacuje da mu nedostaje sala za fizičko odnosno sala za fudbal i da navija za Crvenu zvezdu.

Danijela Milenković, stara 31 godinu, rekla je da je od rođenja u Orahovcu i da su se već navikli na takav način života.

foto: Printscreen

"Ovde živim - da, da,da. Od samog početka, nismo se odselili, ovde ima oko 300 stanovnika. Kao što ste videli, živimo u malom okruženju. Najveći problem je što se narod ne zapošljava, teško je što se tiče toga... Škola nije adekvatna za boravak dece".

Danijela naglašava da je zapošljavanje veoma važano za opstanak naroda u srpskim sredinama.

"Jeste teško to što smo u albanskom delu, ipak, narod se prilagodio, živi u enklavi - dan za danom. Živimo oko jedne crkve, tu je sav srpski narod iz Orahovca, živimo u krugu od 100 do 200 metara i to je to. Sa Albancima ima kontakata, ali je to tako da što se više izbegava to bolje. Kada prolaze dobacuju, ali narod je već oguglao", rekla je.

Deci je, kaže Danijela, veoma teško u tim uslovima, jer ne izlaze - nemaju gde da se igraju, padne mrak zatvara se kuća, nemaju igrailište, niti neke druge aktivnosti.

foto: : Tanjug/Kancelarija Za KiM

Ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić posetili su u petak gimanziju i osnovnu školu u Orahovcu i najavili nabavku nove opreme i renoviranje objekta tokom letnjeg raspusta.

Ministarstvo prosvete je već obezbedilo učila, računare, nameštaj, kao i smart tablu za orahovačku gimnaziju. Škole u Srbiji imaće partnersku ustanovu na KiM i Zmaj Jovina gimnazija u Novom Sadu biće prijatelj sa gimnazijom u Orahovcu.

Najavljeno je i veće zapošljavanje Srba sa tog područja i posle prošlonedeljenog razgovora građana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Lapljem selu, za desetak dana u Velikoj Hoči biće otvorena ispostava Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Kancelarija za KIM)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ŽIVIMO KAO U GROBU, A USKORO NAS I ODATLE TERAJU! Priča Biserke i Ljube je najtužnija priča sa Kosova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track