(FOTO) TRAŽIO SE PREGLED VIŠE U JAGODINI: Dugi redovi ispred ordinacija za besplatne preglede
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Besplatni pregledi sprečili više hiljada ozbiljnih bolesti

(FOTO) TRAŽIO SE PREGLED VIŠE U JAGODINI: Dugi redovi ispred ordinacija za besplatne preglede

Srbija -

JAGODINA - Među više od 100 zdravstevnih ustanova u Srbiji, u kojima su se danas obavljalibesplatni preventivni pregledi stanovništva, jeste i Opšta bolnica u Jagodini, a interesovanje građana bilo je veliko, izjavio je direktor bolnice Miloš Lukić.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Ne dolaze da kontrolišu zdravlje samo građani Jagodine, već i drugih opština Pomoravskog okruga, jer im danas nisu potrebne ni uputnice izabranih lekara, ni zdravstevene knjižice, dodao je Lukić.

Danas su se se u bolnici u Jagodini obavljali ginekološki pregledi, ultrazvučni pregledi ambdomena i laboratorijske analize tumor markera, dodao je Lukić.

Ispred svih ovih ordinacija bili su dugi redovi i radile su po dve ekipe ginekologa, lekara na ultrazvuku i laboranata.

Lukić je napomenuo da se ne radi mamografija, zbog kvara na mamografu.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na prethodna četiri preventivna pregleda u Jagodini je otkriveno nekoliko ozbiljnih oboljenja za koje ljudi nisu ni znali i takvi pacijenti su zbrinuti u ovoj ustanovi ili klinikama u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, gda su na daljim analizama i lečenju, napomenuo je Lukić.

Lukić je podsetio da je, na prošlom pregledu, 24. decembra, pregledana više od 500 ljudi, koliko se, možda i više, očekuje i do danas do 16 sati.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Tokom pet dana akcije besplatnih preventivnih pregleda koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je skoro 100.000 građana, dok je danas u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo ukupno 21.023 građana.

Ukazujući da se akcija sprovodi u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, Ministarstvo zdravlja je u svom saopštenju istaklo da je na ovaj način kod više hiljada građana sprečeno ozbiljno oboljenje, što je i najznačajniji rezultat ove akcije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dušan Aničić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZNAO ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track