DANAS JE TAJ DAN: Bebama rođenim na Dan Novog Sada po 200.000 dinara
Foto: Beta/Milan Obradović

Februarska nagrada

DANAS JE TAJ DAN: Bebama rođenim na Dan Novog Sada po 200.000 dinara

Srbija -

NOVI SAD - Povodom 1. februara, Dana Grada Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević uručio je svim roditeljima čije su bebe rođene danas novčanu pomoć od 200.000 dinara.

Vučević je obišao Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, posetio nove porodilje koje su svojim bebama upotpunile gradsko slavlje, ali je čestitao svim novim roditeljima i njihovim porodicama, koje će zajedno sa Gradom Novim Sadom slaviti Prvi februar.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, prvu bebu na Dan Novog Sada donela je na svet Dobrica Petrović, dečak je težak oko 3.200 grama, a rodio se u novosadskom porodlištu nešto posle devet časova carskim rezom, koji su obavili lekari porodolišta KCV, poznatijeg kao "Betanija".

Vučević je posebe čestitke uputio upravniku Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV-a Tihomiru Vejnoviću, koji je ujedno i dobitnik Februarske nagrade Grada Novog Sada za postignuta izuzetna društvena dostinuća.

"Ta nagrada je znak velike zahvalnosti svim zaposlnima na Klinici za akušerstvo i ginekologiju KCV-a. Time zahvaljujemo toj klinici za sve ono što rade godinama i decenijama unazad, a nagrada pripada svim doktorima, medicinskim sestrama, medicinskom osoblju, svim onim ljudima koji održavaju higijenu, prave obroke i staraju se o bezbednosti pacijenata", poručio je Vučević.

foto: Fonet

Dodao je da se u novosadskom porodilištu godišnje rodi više od 6.000 beba, te da je u 2017. godini rođeno 200 beba više nego u 2016.

Upravnik Klinike Vejnović zahvalio je Gradu Novom Sadu na tome što i 1. februara, kao prethodno 1. januara, dodeljuju novac porodicama tek rođenih beba, a što, prema njegovim rečima, dokazuje humanost, dobrotu i dobročinstvo prema novosadskim bebama, majkama i porodicama.

"To je podstrek za sve buduće roditelje da nam tokom cele godine dolazi na svet što više dece u Novom Sadu. Iz godine u godinu broj dece u našem porodolištu raste za oko jedan odsto. Novi Sad ima pozitivan prirodni priraštaj već godinama i to je nešto što znači mnogo za budućnost našeg grada, Vojvodine, ali i čitave Srbije", poručio je Vejnović istakavši da se danas očekuje od 10 do 20 beba, čijim porodicama će biti uručeno po 200.000 dinara.

Upravnik novosadskog porodilišta je napomenuo da Februarska nagrada za njega predstvalja priznanje koje je upućeno čitavoj klinici na kojoj radi.

"Za 30 godina mog rada ovde, rodilo se preko 100. 000 devojčica i dečaka.

Kada sam ja došao u Novi Sad 1976. godine u tom gradu je živelo oko 95.000 stanovnika. Za tih 30 godina ceo jedan grad je došao na svet, a ja sam samo prvi među jednakima i moja dužnost je da pokušam da doprinesem boljoj organizaciji posla i širenju nauke, profesionalizma među kolegama, kao i sloge i tolerancije, koje moraju da postoje u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji", poručio je ovogodišnji lauerat.

Novčanu pomoć od 200.000 dinara za roditelje beba rođenih na Dan Novog Sada svojom odlukom odobrila je Skupština Grada Novog Sada kako bi i time obeležila rođenadan grad, ali i podržala pronatalitetnu politiku Vlade Srbije, a takav vid poklona novim roditeljima novosadska administracija uručivaće i ubuduće.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/MIlan Obradović/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track