TOPLICA JE TEMELJ PRAVOSLAVLJA: Na stogodišnjicu pobede Gvozdenog puka prave novi hram Svetog Đorđa!
Dejan Bulatović, član Crkvenog odbora, Foto: Kurir

podrška donatora

TOPLICA JE TEMELJ PRAVOSLAVLJA: Na stogodišnjicu pobede Gvozdenog puka prave novi hram Svetog Đorđa!

Srbija -

Crkvena opština Prokuplja uz podršku Opštine Prokuplje organizovala je 8. februara u Prokuplju donatorsku večeru, a sav prihod ide za izgradnju crkve Svetog Velikomučenika Geogrija kod Doma za negu i smeštaj starih lica u Prokuplju.

foto: Kurir

Svojim aktivnostima I svojim prisustvom na ovom okupljanju podršku su dali niški vladika Arsenije, Udruženje Topličana u Beogradu (predsednik Dragan Vladisavljević, članovi UO Stojan Cvetković I Svetislav Zdravković,kao I aktivan član Goran Todić), Zavičajno udruženje topličana u Nišu (predsednik Slobodan Panić I članovi Srđan Miletić I Bojan Krivokuća), komandant Kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović, komandant 3. brigade pukovnik Predrag Grbić i komandant prokupačke kasarne major Borko Bućković, narodni poslanik Darko Laketić, načelnik PU Prokuplje Kaličanin Nenad, protojerej Mladen Simić I brojni privrednici.

foto: Kurir

Zvonko Stojiljković, veliki privrednik i dobrotvor otvorio je svoje humano srce i restoran "Olimpik" za dobrotvore i veliku pravoslavnu akciju. Ugostio je ugledne goste koji su se na huk matice redom odazvali.

Ispred crkve prisutnima se obratio arhijerejski namesnik toplički protojerej stavrofor Slobodan Petrović. On je ovom prilikom naglasio da je izgradnja ovog hrama mnogo više od jednog graditeljskog poduhvata.

- Gradeći ovaj hram nastavljamo tradiciju i ovo delo Božje koje počinjemo nastavljajući ono što smo nasledili. U ime crkvene opštine zahvaljujem se Bojani Vukadinović koja je kao projektant uradila i poklonila projekat nove crkve, Vosci Srbije, Viti Mihajloviću, izvođačima radova, predsedniku Opštine Porkuplje Aleksandru Simonoviću za uloženi trud, članovima građanskog odbora i svim ljudima dobre volje – kazao je protojerej stravofor Slobodan.

foto: Kurir

Crkva koja će biti površine 15 puta 24 metara koštaće 43 miliona dinara. Za sada je urađen temelj hrama, zahvaljujući Vojsic Srbije, a kako kaže predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović očekuje se da u ovoj godini radovi budu završeni do krova.

foto: Kurir

Ovom prilikom prikazan je i film o inicijativi za izgradnju ove crkve koja datira s početka prošlog veka koji je uradio Nenad Gizdavić, a duhovne pesme pevali su članovi crkvenog hora.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja