POBUNA ANESTEZIOLOGA U KRALJEVAČKOJ BOLNICI: Zapečaćena tri respiratora posle odbijanja da uđu u operacionu salu
Foto: Printscreen/Ilustracija

PROBLEM SA APARATIMA

POBUNA ANESTEZIOLOGA U KRALJEVAČKOJ BOLNICI: Zapečaćena tri respiratora posle odbijanja da uđu u operacionu salu

Srbija -

Da li je prošlonedeljni protest anesteziologa u kraljevačkoj bolnici zbog sumnje da rade sa neispravnim respiratorima bio opravdan. Odgovor na to pitanje zavisi od toga kome ga postavljate.

Anesteziolozi tvrde da sve vreme rade sa pokvarenim aparatima, što je, kažu, potvrdila i kontrola koju je obavio ovlašćeni serviser, nakon koje su tri od četiri respiratora obeležena kao neispravna. Rukovodstvo bolnice tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da će se sporni aparati uskoro vratiti sa popravke.

foto: Printscreen

Na intenzivnoj nezi Opšte bolnice "Studenica" iz Kraljeva u sredu je izvršen pregled aparata za mehaničku ventilaciju tzv. respiratora, proizvođača "Dreger", nakon koga su tri aparata zapečaćena i obeležena kao neispravna, dok je jedan ostavljen u rad kao ispravan. Na fotografijama koje su snimljene odmah nakon odlaska firme koja je ovlašćeni serviser, vide se nalepnice na kojima piše da respiratori nisu za upotrebu.

Anesteziolog Rade Panić kaže za N1 da su oni do polovine decembra koristili tri aparata koja su neispravna.

"U prethodna četiri dana u bolnici nije korišćen nijedan respirator, jer smo mi odbijali da ih uključimo u funkciju, dok ne dođe serviser. Tražili smo da ih oni ispred poslodavca, menadžmenta bolnice, uključe, kako bismo mi onda priključili pacijente. Niko nije došao, pa je zbog toga ovlašćeni serviser Dreger morao da ih pregleda, i konstatovali da je poslednji put ovlaščeni serviser na njima radio 2011. godine", kaže Panić.

foto: Profimedia

Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica" rekao je da je sa firmom "Dreger" potpisan ugovor u januaru ove godine nakon tendera koji je završen tek posle tri meseca, zbog prigovora.

"Servis je obuhvatio četiri aparata, od kojih su tri pokazala da su neispravna. Oni su jutros odneti u firmu "Dreger" na servisiranje. Sve smo preduzeli, i kada su u pitanju tenderi i servis, i nadam se da će nam u toku sledeće nedelje stići sa popravke. Tako ćemo sa ukupno četiri moći da ukazujemo pomoć pacijentima", rekao je Mrvić.

Sukob između anesteziologa i menadžmenta kraljevačke bolnice počeo je prošle nedelje kada su oni odbili dva sata da uđu u operacionu salu, jer aparati za anesteziju nisu imali kartice koje garantuju njihovu ispravnost.

(Kurir.rs/n1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track