ZABRANJENE POSETE BOLNICI U ĆUPRIJI ZBOG BOGINJA I GRIPA: Preporučena ista mera i bolnicama u Paraćinu i Jagodini
Foto: Profimedia

prevencija

ZABRANJENE POSETE BOLNICI U ĆUPRIJI ZBOG BOGINJA I GRIPA: Preporučena ista mera i bolnicama u Paraćinu i Jagodini

Srbija -

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Ćupriji dr Vesna Stefanović, izjavila je danas da je zbog gripa i morbila zabranjena poseta bolesnicima u bolnicama na području Pomoravskog okruga.

"Dali smo preporuku o zabrani poseta opštim bolnicama u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu i ona se u Opštoj bolnici u Ćupriji sprovodi, nadam se da je tako i u ostale dve", rekla je Stefanović.

Ona je istakla da je na području ovog regiona "izolovan i laboratorijski potvrđen virus gripa AH 1 i Tip B, kod tri pacijenta i stanje se prati", dodavši da su u porastu respiratorna obolenja slična gripu.

ZZJZ je jesenas Domovima zdravlja na području Pomoravskog okruga distribuirao 6.070 doza vakcina proitiv gripa, izjavio je Tanjugu epeidemiolog ove ustanove dr Ivica Jocić.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.565 doza, od kojih 200 za Gerontološki centar u tom gradu, Paraćin 1.800, Svilajnac 1.000, Ćuprija 650, od kojih je 50 zadržao ZZJZ, Despotovac 600 i Rekovac 450 doza, precizirao je Jocić.

Kada je reč morbilama, bolest je utvrđena kod tri pacijenta, sa područja Jagodine, jedan odrasli muškarac, jedna odrasla ženska osoba i jedno dete.

Stefanović je napomenula da je muškarac upućen iz Jagodina, ali je on iz Aleksinca i hospitaliziran je.

Sutra u Institut "Torlak" nosimo nove serume i videćemo dali ima novih slučajeva, dodala je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track