Požar u vranjskom pozorištu podmetnut?

Ostao samo pepeo

Požar u vranjskom pozorištu podmetnut?

Srbija -
Istraga će reći svoje, ali za sada sve ukazuje da je požar podmetnut, rekao gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, navodeći da su na licu mesta pronađeni ostaci prolivenog benzina i kantice za benzin
1 / 3 Foto: Beta

VRANJE - Požar koji je rano jutros izbio u vranjskom pozorištu je lokalizovan, ali još nije ugašen, a na njegovom gašenju radi 40 vatrogasaca kojima posao otežava činjenica da je vatra zahvatila i podrumske prostorije, rečeno je na konferenciji za novinare.

U požaru niko nije povređen, a načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakče Stanojković je rekao da je vatra zahvatila površinu od oko 500 kvadratnih metara.

Prema rečima gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića, istraga će utvrditi šta je uzrok, ali ima indicija da se možda radi o podmetanju požara.

"Istraga će reći svoje, ali ja hoću da kažem da za sada sve ukazuje da je požar podmetnut", rekao je Stojčić, navodeći da su na licu mesta pronađeni ostaci prolivenog benzina i kantice za benzin.

Direktor pozorišta Nebojša Cvetković je kazao da stari deo zgrade u kome su bila dva kluba, sala sa oko 400 mesta, scena sa opremom i podrum, više ne postoje.

"Sve je uništeno. Ostali su pepeo i garež. Nadamo se da vatra nije doprla do arhivske građe neprocenjive vrednosti koja je smeštana u novom delu zgrade", rekao je Cvetković.

On je dodao da je sva sreća što u požaru nije povređena gostujuća glumica iz Valjeva Milica Trifunović, koja je, pripremajući se za premijeru, spavala u pozorišnom apartmanu.

Komandir vatrogagasnog bataljona u Vranju Vedran Tošković je rekao da će gašenje požara u podrumskim prostorijama možda trajati i tri dana, zbog velike količine zapaljivih materija.

Dok vatrogasci rade na gašenju požara u podrumskom delu pozorišta, na lice mesta stigli su policijski stručnjaci iz Niša i istražni sudija Višeg suda u Vranju Vladan Mićović.

Vatra je jutros rano zahvatila zgradu pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, vredan kulturni i istorijski spomenik, sagrađen pre 120 godina. Zgrada se nalazi u centru grada, 50 metara od Skupštine grada i stotinak metara od Policijske uprave.

Zgradu pozorišta sagradio je 1892. vranjski trgovac Janča Jovanović Baldžija, a samo četiri godine kasnije 1896. godine u njoj je odigrana prva pozorišna predstava. Bio je to Njegošev "Gorski vijenac" u izvođenju omladine i građana iz Vranja, u režiji Radoja Domanovića, tadašnjeg profesora vranjske gimnazije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track