(VIDEO) POPLAVE UGROŽAVAJU OPŠTINU GRAČANICA I PRILUŽJE: Voda nadolazi, ulazi u podrume, meštani u strahu pozivaju u pomoć
Ilustracija, Foto: Tanja Jovanović Cvetković

alarmantno

(VIDEO) POPLAVE UGROŽAVAJU OPŠTINU GRAČANICA I PRILUŽJE: Voda nadolazi, ulazi u podrume, meštani u strahu pozivaju u pomoć

Srbija -

GRAČANICA - Situacija na teritoriji opštine Gračanica je, kada su poplave u pitanju, gora nego juče. Kiša koja je tokom noći padala izazvala je poplave u mnogim mestima u ovoj opštini.

Alarmantna situacija je u Ugljaru, Radevu, Skularevu, Preocu, a malo bolja situacija je u Lepini, u odnosu na druga sela u kojima je voda poplavila i podrume.

Meštani Ugljara su vidno uznemireni i uplašeni od novih padavina, jer je, po njihovim rečima, voda poplavila podrume, a preti da poplavi i domove.

"Od juče je voda počela da nadolazi i situacija se iz sata u sat pogoršavala. Kada sam jutros ustao, voda je prekrila pola dvorišta. Imam jedan kamen kojim beležim nivo vode koja nadolazi, do sada je već došla do kuće i ušla u podrum. Svake godine imamo problem sa poplavama, međutim nadležni organi ne shvataju ovaj problem ozbiljno," kaže Miodrag Denić iz Lepine.

Za razliku od Ugljara, situacija u Lepini je malo bolja, ali ukoliko dođe do novih padavina, voda preti da uđe u obližnja domaćinstva.

Živorad Nićić iz Lepine kaže da je ovog puta situacija bolja u odnosu na prethodne godine, kada mu je poplava nanela veliku štetu.

"Što se tiče poplava, ove godine je situacija mnogo bolja nego prethodnih godina, manje je vode - da li zbog kanala koji su prokopali i otvorili korito Sitnice. Ima vode u dvorištu, ali nije stigla do kuće," kaže Živorad NIćić iz Lepine.

Direktor javnih službi, Vladica Trajković, poručuje da su poplave izazvale velike padavine i otopljenje snega, a samim tim je došlo i do naglog povećanja nivoa vode.

"Problem je u delu gde su dvorišta i kuće atmosferski niže od kišnog kanala i taj kanal ne može da izvuče vodu iz njihovih dvorišta, a voda dolazi iz pravca petlje autoputa, gde su oni te kišne kanale usmerili ka njivama, i sada kroz njive voda dolazi iza njihovih kuća u dvorišta, gde opština ne može da reaguje," ističe Trajković.

Naglašava da su ekipe javnih službi opštine Gračanica na terenu, i tamo gde je moguće da se poplava spreči, postavljaju džakove i čiste rečne kanale.

Poplave u Prilužju, meštani probdeli noć

Više od 400 domaćinstava u Prilužju je pod vodom. Voda je prodrla u neke domove, poplavljena su dvorišta, okućnice, pomoćni objekti, a meštani su i prethodnu noć proveli budni, u strahu od novog poplavnog talasa sa Sitnice.

Zbog kiše, koja je padala nekoliko dana i naglog otapanja snega, reke Lab i Sitnica izlile su se iz svojih korita poplavivši najpre priobalje, a potom i niže delove Prilužja.

"Prema mojoj slobodnoj proceni poplavljeno je više od pola sela. Voda je prodrla u dvorišta, štale i pomoćne objekte. Mnogi meštani su čitavu noć proveli budni, boreći se sa vodom koja se nikako ne povlači, već stalno nadire", rekao je za portal GračanicaOnlajn Peđa Rakić iz Prilužja.

(Kurir.rs/RTK2)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track