TALAS POPLAVA ZAHVATIO SRBIJU Vodena stihija ugrožava domaćinstva u Zaječaru, Boljevcu, Doljevcu, Žitorađi i Prokuplju!
Foto: Biljana Roganović

PROGLAŠENA Vanredna situacija

TALAS POPLAVA ZAHVATIO SRBIJU Vodena stihija ugrožava domaćinstva u Zaječaru, Boljevcu, Doljevcu, Žitorađi i Prokuplju!

Srbija -

Vanredna situacija proglašena je u Zaječaru, Boljevcu, Doljevcu, Žitorađi i Prokuplju, gde je evakuisano 80 ljudi, među kojima i 35 dece.

Nabujale reke zbog pojačanih padavina i topljenja snega ugrožavaju živote i imovinu građana, a najkritičnije je u Prokuplju, Zaječaru, Boljevcu, Doljevcu i Žitorađi, gde je zbog opasnosti od poplava proglašena vanredna situacija, dok je u Nišu na snazi vanredna odbrana od poplava.

Zbog ogromnog porasta reke Toplice, u Prokuplju je evakuisano 80 osoba, među kojima i 35 dece. Najopasnija situacija je u romskom naselju Guba, gde je voda probila bedem i poplavila nekoliko kuća, a poplava preti i Liparskom naselju u kojem se nalazi kompanija „Leoni“, koja upošljava 2.500 ljudi. Zbog potapanja oba bunara kod brda Hisar, pola grada nema pijaću vodu, kao ni nekoliko sela u okolini Prokuplja.

- Problem će tek stvoriti sneg koji se topi, kao i kiša koja povremeno pada. Ipak, učinićemo sve što je u našoj moći da suzbijemo vodenu stihiju - rekao je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i dodao da se očekuje novi vodeni talas, zbog čega se užurbano postavljaju džakovi sa peskom duž obale Toplice.

Poplava preti i Liparskom naselju, u kojem se nalazi kompanija „Leoni“... Prokupčani na velikim mukama
Poplava preti i Liparskom naselju, u kojem se nalazi kompanija „Leoni“... Prokupčani na velikim mukamafoto: Biljana Roganović

Klizište koje je proradilo nadomak centra Prokuplja urušilo je jednu kuću, koja je sa potpornim zidom završila na kolovozu. U kući se nalazila starija žena, ali nije povređena pošto se nalazila u drugom delu kuće.

Zbog mogućeg izlivanja Belog Timoka, Crnog Timoka i Timoka, proglašena je vanredna situacija i u Zaječaru, a najkritičnije je u Vratarnici, gde je Timok već poplavio delove sela, zatim u Grljanu, MZ Timok, desnoj obali Belog Timoka i Izvorskom putu, Vražogrncu, Trnavcu, Gamzigradskoj Banji i Zvezdanu.

- Poplavni talas visine oko dva metra približava se Zaječaru iz pravca Knjaževca. U dvorištu Vatrogasne službe počelo je punjenje oko 6.000 džakova sa peskom kako bismo se pripremili za zaštitu života ljudi i imovine - rekao je Boško Ničić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru.

Klizište srušilo kuću... U Prokuplju najgore
Klizište srušilo kuću... U Prokuplju najgorefoto: B.R.

Poplavni talas preti da sruši most u rudarskom mestu Avramice, zbog čega su ekipe RTB Bor izrazile spremnost da pomognu. Poplave prete i opštini Knjaževac, gde su evakuisani pojedini stanovnici nekih naselja. Vanredna odbrana od poplava proglašena je i u slivu Južne Morave i njenih pritoka, dok je nabujala Kutinska reka oborila drvo na dalekovod za struju, pa su Vladičin Han i 33 okolnih sela ostali bez struje.

Sektor za vanredne situacije

SPASILAČKI TIMOVI NA TERENU

Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP, za Kurir kaže da je vanredna situacija zbog opasnosti od poplava proglašena u Prokuplju, Doljevcu i Žitorađi, kao i da je odranije na snazi u Zaječaru, Boljevcu:

- Timovi za spasavanje na vodi i vatrogasne jedinice upućeni su u sva ugrožena mesta. Zabrinjava najava da će i danas biti problematično u svim ovim mestima.

Dejan Vladiković

Sava I Dunav Tek Nadolaze

Dejan Vladiković iz RHMZ upozorava da Srbiji u martu i aprilu preti opasnost od velikih poplava.

- U narednih 10 dana biće povećan vodostaj na Savi i pritokama Limu i na Drini, a posle 12. marta porašće vodostaj i na Dunavu i na Tisi. Prema procenama stručnjaka iz RHMZ, u martu će biti povećane padavine koje će dovesti do velikih voda, o čemu smo obavestili nadležne organe. Biće to dugotrajna odbrana od velikih voda, koja će trajati tokom marta i u aprilu - zaključuje Vladiković.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Biljana Roganović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track