(FOTO) U VRANJU ODRŽANA AKCIJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Ne postoji manje ili veće nasilje, ono samo ima drugačiji oblik i jačinu
Foto: Tatjana Stamenković

Obeležen dan žena

(FOTO) U VRANJU ODRŽANA AKCIJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Ne postoji manje ili veće nasilje, ono samo ima drugačiji oblik i jačinu

Srbija -

U Vranju su povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinje SOS telefona u centru grada na šetalištu organizovale uličnu akciju “Nasilje nad ženama – koja je tvoja mera?“.

Akcija je organizovana u saradnji sa aktivistkinjama „SOS Kutka za devojke“ koji je počeo sa radom u januaru ove godine. Sanja Petrov koordinatorka novootvorenog SOS Kutka za devojke kaže da je cilj ulične akcije da se u kontaktu sa građankama i građanima ukaže da ne postoji manje ili veće nasilje, već da nasilje ima drugačiji oblik Iii jačinu. Prepoznavanje svih oblika nasilja je prvi korak efikasne zaštite.

foto: Tatjana Stamenković

„Sa građankama i građanima ćemo igrati jednu igricu daćemo im neke ispisane pretnje i uvrede koje nasilnici često govore svojim partnerkama i oni će po sopstvenom nahođenju rangirati tvrdnje, uvrede, pretnje ili postupke od toga kako oni misle šta je više nasilje, a šta je manje nasilje. Na kraju ćemo im objasniti da zapravo sve to jeste nasilje da ne postoji manje, ili veće nasilje već da ono samo menja svoj intenzitet i svoj oblik“; kaže Sanja Petrov.

foto: Tatjana Stamenković

„Biće kako ja kažem i tačka“, „Daj mi šifru“,“ Glupa si“,“ Zaboravi na miniće“, samo su neke od uvrede koje nasilnici često upućuju svojim partnerkama. Petrov ističe da je novootvoreni SOS Kutak za devojke koji radi u okviru SOS telefona jedini u Pčinjskom okrugu. Sa vršnjačkim edukatorkama je održano osam radionica u srednjim školama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Vranju. Na temu nasilja razgovaralo se sa devojkama koje su uzrastu kada se zasnivaju partnerski odnosi.

foto: Tatjana Stamenković

„Smatramo da je prevencija najbitnija i da je bitno prepoznati na vreme šta je nasilje i koji su mehanizmi nasilja, kako da se devojke izvuku iz nekog nasilničkog partnerskog odnosa ili kako da uopšte ne ulaze u takve odnose. Na osnovu testova koje mi dajemo devojkama pre i posle radionice uvidele smo da one menjaju stav. Imamo primer da ako je neka devojka tvrdila da je sasvim normalno da joj dečko udari šamar, nakon radionice menja stav smatrajući da to nije dopustivo”, ističe Sanja Petrov koordinatorka novootvorenog SOS Kutka za devojke.

Svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodičnog nasilja. SOS telefon Vranje u 2017. godini registrovao je 215 poziva, a 171 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu.. Svake godine beleži se nedopustiv broj ubijenih žena u porodici i partnerskim odnosima. Samo u Pčinjskom okrugu u 2017. ubijene su tri žene od strane partnera, člana porodice ili bivšeg partnera. Od početka godine za dva meseca, jedna žena je izgubila život u porodici u Pčinjskom okrugu, a devet žena u Srbiji.

(Kurir.rs/T. Stamenković)

Foto Tatjana Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track