(FOTO) U LEPU DIANU IZ UKRAJINE U SRBIJI GLEDAJU KAO U ČUDO: Da sam starleta možda ne bi bilo tako, ali kod vas je ovo MUŠKI POSAO! Evo čime se bavi
Foto: Facebook Printscreen

Kod vas, u Srbiji, mladi nemaju radne navike

(FOTO) U LEPU DIANU IZ UKRAJINE U SRBIJI GLEDAJU KAO U ČUDO: Da sam starleta možda ne bi bilo tako, ali kod vas je ovo MUŠKI POSAO! Evo čime se bavi

Srbija -

Bilo je zaista čudno kada je mala, naizgled nejaka devojka došla da traži posao, a još čudnije kada je ispričala šta sve zna da radi. Ona je sposobnija i spretnija od nekog muškarca. Pojedine veštine mi, stari majstori učimo od nje

BOGATIĆ - Lepa Ukrajinka Diana Lankina (20) je prethodnih meseci bila najveća atrakcija u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću, gde su se izvodili završni radovi na novoj fiskulturnoj sali, zato što ravnopravno sa muškarcima radi teške građevinske poslove.

Dok sa visoke skele vešto nanosi fasadnu masu, srednjoškolci je zbunjeno posmatraju, a najhrabriji pitaju da li bi smeli da je fotografišu. Pojedini ukopani od čuda ceo odmor provedu posmatrajući sa kojom veštinom radi, drugi glasno komentarišu "Svaka joj čast".

- Svesna sam da me gledaju, kao da nisam normalna. Da sam starleta možda ne bi izgledalo tako. Ali, ne smeta mi, shvatila sam kako je kod vas u Srbiji i da je zaista čudno što devojka radi ovaj posao, za koji se misli da je samo muški – priča na tečnom srpskom Diana.

U Novovolinsku, u Ukrajini, završila je sportsku gimnaziju, a u Srbiju je prvi put došla pre tri godine, u selo Donji Dobrić kod Loznice, gde se udala njena baka Stefana, u čijoj porodičnoj kompaniji u Moskvi je kao srednjoškolka učila i radila brojne građevinske poslove.

Posle majčine smrti, prošle godine je ponovo došla u Dobrić i potražila zaposlenje u lokalnoj firmi.

- Bilo je zaista čudno kada je mala, naizgled nejaka devojka došla da traži posao, a još čudnije kada je ispričala šta sve zna da radi. Ona je sposobnija i spretnija od nekog muškarca. Pojedine veštine mi, stari majstori učimo od nje – hvali je kolega Mika.

Odbila posao u salonu venčanica

Odbila je posao prodavca u salonu venčanica i izabrala teži, ali višestruko plaćeniji posao u građevinarstvu.

- Ubila bih se od dosade sedeći u salonu. Ovaj posao volim i ponekad je težak, jer se ne radi uvek unutra, već i napolju, na jakom suncu ili na hladnoći. Radi se deset sati dnevno, sa pauzama, imam pokrivene sve troškove a plata, koja nije mala, ostaje mi čista - objašnjava Diana.

U selu se zaljubila u Ivana, kadeta Vojne akademije, sa kojim je izvesno vreme u ozbiljnoj vezi, pa je preseljenje u bakinu „tazbinu“ dobilo novi smisao. U Ukrajini ima malobrojnu familija, a ovde u Srbiji svakim danom stiče nove prijatelje. Slobodno vreme sama sebi organizuje, da joj bude zanimljivo i intresantno. Često, kaže, odlazi u posetu dečku u Beograd.

- Kod vas, u Srbiji, mladi nemaju radne navike zato što se roditelji mnogo zaštitnički ponašaju prema deci. Najviše vremena provode u kafićima i na internetu i ne vole da rade. Zato je čudno što ja, iako imam tek dvadeset godina, radim deset sati dnevno i to posao koji kod vas rade samo muškarci.

Ali, kada nisam na poslu, ja sam sasvim normalna devojka, koja voli lepo da se obuče, izađe sa društvom, idem na fitnes, trčim. Volim i cipele na štiklu, ali me nije sramota da obujem i srpske opanke - kaže Diana, otkrivajući da razmišlja o nastavku školovanja i jednog dana postane građevinski inženjer.

(Kurir.rs/Mačvapress/D.Grujić/Foto: Facebook printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) TRAŽILI MITO OD 10.000 EVRA DA LEGALIZUJU BESPRAVNI OBJEKAT! Ovako je policija pohapsila inspektore sa Novog Beograda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track