HUMANO: Novosadsko udruženje Prevodilačko srce pomaže osobama sa invaliditetom
Ilustracija, Foto: Profimedia

pomoć

HUMANO: Novosadsko udruženje Prevodilačko srce pomaže osobama sa invaliditetom

Srbija -

Udruženje koje čine novosadski prevodioci pokreće inicijativu pod nazivom – #100strana prevoda za personalne asistente osoba sa invaliditetom.

"Prevodilačko srce" poznato je našim čitaocima po besplatnim prevodima medicinske dokumentacije za osobe kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, ovog puta, baš kao u isto vreme prošle godine, odlučilo je da napravi korak više i stavi svoje znanje u službu humanosti.

Personalna asistencija je osnovni preduslov samostalnog života osoba sa invaliditetom. Ustajanje iz kreveta, oblačenje, kupanje, priprema i konzumiranje hrane, odlazak u toalet, odlazak u školu, na posao, obavljanje ličnih, porodičnih i drugih društvenih obaveza nezaobilazan su deo svakodnevnice.

Osobe sa invaliditetom sve ove svakodnevne aktivnosti obavljaju uz pomoć svojih personalnih asistenata.

Procenjeno je da u Novom Sadu oko 40 osoba sa invaliditetom ima potrebu za personalnom asistencijom. Da bi svako od njih mogao da je koristi potrebno je zaposliti oko 50 personalnih asistenata, s obzirom na to da je pojedinim osobama asistencija potrebna duže od 8 sati dnevno, 7 dana u nedelji. Centar

Živeti uspravno organizuje uslugu personalne asistencije od 2008. godine.

Zbog manjka finansijskih sredstava i pre svega zbog neprepoznavanja važnosti i značaja ove usluge, personalnu asistenciju u Novom Sadu, u poslednjih nekoliko godina, koristi samo 4 osobe i zaposleno je 6 asistenata.

Trenutno nedostaju sredstva za 5 personalnih asistentkinja za mart i april 2018. godine. Ukoliko bi se usluga prekinula, život 3 osobe sa invaliditetom bio bi direktno ugrožen.

S tim u vezi, u narednom periodu prevodioci "Prevodilačkog srca" ponudiće svoje prevodilačke usluge brojnim kompanijama iz Novog Sada i okoline za sve vrste prevoda – s overom ili bez overe sudskih tumača, a kompanije će, umesto da honorar uplate prevodiocima, isti preusmeriti direktno na tekući račun Centra "Živeti uspravno", sa sledećim podacima: 340 - 11001286 – 31 Erste Banka –Centar Živeti uspravno, Jevrejska 20, Novi Sad, PIB: 100726733.

Cilj je da se na taj način doniraju sredstva od 100 strana prevoda za pokrivanje troškova angažovanja personalnih asistenata, ukazujući istovremeno da je pomenuto zanimanje neophodno da se život osoba sa invaliditetom učini dostojnijim i lakšim. Sve zainteresovane kompanije kojima su potrebne usluge prevoda mogu se obratiti na mejl prevodilacko.srce@gmail.com ili preko Fejsbuk stranice udruženja.

Kako se navodi u saopštenju, osim pružanja prevodilačkih usluga u ovu svrhu, volonteri "Prevodilačkog srca" će s istim ciljem u narednom periodu organizovati i niz drugih kulturno-umetničkih i donatorskih događaja (veče poezije i muzike, humanitarni brunch, svirke lokalnih bendova…) i pokušati da i na taj način prikupe dodatna sredstva za personalne asistente.

"Prevodilačko srce" je, podsećamo, prošle godine organizovalo akciju #100lessons donirajući prihod od privatnih časova stranih jezika za lečenje Marije Milošević iz Smedereva. Ovog puta, očekuje se da će se akciji priključiti i druge profesionalne figure, koje će staviti na raspolaganje svoje usluge u zamenu za donacije za plate personalnih asistenata osoba sa invaliditetom.

(Kurir.rs/mojnovisad.com)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track