BORINI KNJIŽEVNI DANI: Predstavljen program nove kulturne manifestacije
Foto: Tatjana Stamenković

vranje

BORINI KNJIŽEVNI DANI: Predstavljen program nove kulturne manifestacije

Srbija -

Grad Vranje će po prvi put, u čast pisca „Koštane“ i „Nečiste krvi“ ove godine organizovati kulturnu manifestaciju „Borini književni dani“, saopštila je na konferenciji za novinare Zorica Jović član Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje. Prema njenim rečima ova trodnevna manifestacija čiji je pokrovitelj Grad nema nikakve veze sa „Borinom nedeljom“ čiji je organizator Književna zajednica.

„Bora je nesumnjivo brend našeg grada. Odlučili smo da u znak zahvalnosti velikanu srpske književnosti ove godine po prvi put organizujemo manifestaciju „Borini književni dani“, rekla je Jovićeva.

Biblioteka „Bora Stanković“ je zahvaljujući svojoj istoriji, predanosti i radu, organizator ovog kulturnog događaja.

„Za Biblioteku kao najstariju ustanovu kulture u gradu koja je osnovana godinu dana nakon oslobođenja Vranja od Turaka 1879. godine i koja Borino ime nosi od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu velika je čast što će biti organizator trodnevne književne manifestacije. To je slučaj i u drugim gradovima, kao što su Valjevo, Čačak i Smederevo, u kojima biblioteke organizuju ovakve manifestcije. „Borini književni dani“ trebalo bi da postanu tradicionalni, a naredne godine se planira raspisivanje konkursa za najbolju kratku priču“, rekla je direktorka Biblioteke u Vranju, Vesna Petric.

Manifestacija počinje 21. marta u Galeriji Narodnog muzeja, a prigodnom besedom otvoriće je gradonačelnik dr Slobodan Milenković. Tada će biti predstavljen književni portret Valentine Zlatanović Marković, Vranjanke koja živi i radi u Užicu. O njenom stvaralačkom radu govoriće prof. dr Goran Maksimović.

Narednog dana predviđeno je književno veče na kome će biti predstavljen roman „Zavodnik ništavila“, Predraga Markovića.

Manifestacija „Borini književni dani“ završava se 23. marta na dan rođenja Borisava Stankovića. Na spomenik Bori Stankoviću u Gradskom parku biće položeno cveće. Planirano je još jedno književno veče, na kome će biti predstavljena knjiga „Terapija svesti“ Blagoja Savića

Iz gradskog budžeta za organizovanje ovog kulturnog događaja biće izdvojeno pola miliona dinara.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track