NE ŽELE DA ZRENJANIN POSTANE PETROVGRAD: Aktivisti krenuli u šetnju od 100 km u čast Žarka Zrenjanina
PrintskrinN1, Foto: PrintskrinN1

akcija zrenjanin zauvek

NE ŽELE DA ZRENJANIN POSTANE PETROVGRAD: Aktivisti krenuli u šetnju od 100 km u čast Žarka Zrenjanina

Srbija -

NOVI SAD - Aktivisti zrenjaninske NVO "Panonska antifašistička organizacija" (PAOR) počeli su šetnju dugu 100 kilometara u okviru akcije "Zrenjanin zauvek", kojom ističu svoje protivljenje inicijativi za promenu imena Zrenjanina.

Oni su jutros pošli iz Izbišta kod Vršca, rodnog mesta narodnog heroja Žarka Zrenjanina Uče, a put Zrenjanina ispratili su ih članovi SUBNOR-a.

Kako je za Tanjug naveo aktivista PAOR-a Srđan Papić Đurić, šetnja će trajati do petka, a plan je da se sutra tačno u podne stigne u centar Zrenjanina, odnosno do spomenika Žarku Zrenjaninu Uči u centru tog grada.

On je rekao da je povod za šetnju pogubna "palanačka" anti-antifašistička inicijativa za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad, koju su, kako je Papić Đurić kazao, pokrenuli lokalni tajkuni, desničarske organizacije, kleronacionalisti i ideološki preletači.

foto: Stefan Jokić

Cilj je da očuvamo antifaštičku tradiciju, jer nje niko ne bi trebao da se stidi, treba da budemo ponosni na taj deo istorije, rekao je Papić Đurić na dvadesetom kilometru šetnje i poručio: "Ovom šetnjom pokušavamo da dođemo do što većeg broja mladih koji bi sa nama radili na očuvanju tekovina antifašističke borbe."

Dok zaštitnici imena Zrenjanina koračaju ka tom gradu, predsednik Udruženja "Petrovgrad", koje je pokrenulo inicijativu za promenu imena tog grada u Banatu, Budimir Jovanović, navodi da tu šetnju organizuje "grupica ostrašćenih ljudi", koja je netrpeljiva prema neistomišljenicima.

On za Tanjug navodi da je ideja njegovog udruženja bila pokretanje javne rasprave o promeni imena Zrenjanina, kako bi oni kojima je ime Petovgrad drago, čuli mišljenje stanovnika Zrenjanina o toj ideji.

"Iznenađeni smo reakcijama pojedinih nevladinih organizacija, političkih partija i javnih ličnosti. Nismo čuli ništa konkretno ni od koga od njih, osim uvreda. Neko ponovo pokušava da zatre seme slobode govora, za koju su se naši preci vekovima borili", kazao je Jovanović.

Dodaje da mu nije jasno kako neka organizacija, koja u svom imenu ima antifašizam, može da se protivi ideji vraćanje imena Petrvograd današnjem Zrenjaninu, te pita znači li to da su srpski narod i kralj Petar Prvi Karađorđević bili fašiti.

Govoreći o tekovinama Drugog svetskog rata, Jovanović je poručio da njegovo udruženje ni na koji način ne osporava borbu ljudi koji su se tokom Drugog svetskog rata oduprli fašizmu, ali navodi da su mnoge odluke komunističke vlasti bile pogubne za srpski narod.

"Odluka o promeni imena našeg grada 1946. je nedemokratski doneta. Zzarko Zrenjanin treba da ima jednu od najznačcajnih ulica, da se osnovna škola zove po njemu, kao i gradska biblioteka. Ipak, nemoguće je upoređivati delo kralja Petra Oslobodioca sa lokalnim komunističkim funkcionerom, pa zato smatramo da treba vratiti ime Petrovgrad", naveo je Jovanović.

Dodaje da udruženje "Petrovgrad" okuplja 13 organizacija, udruženja, sportskih klubova i kulturnih ustanova, te više stotina članova, različitih nacionalnosti i veroispovesti, što, kaže, nedvosmisleno govori o tome da nije nacionalno ili verski ostrašćeno.

Zrenjanin je od 1935. godine do početka Drugog svetskog rata nosio ime Petrovgrad, a aktuelna gradska vlast je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražila mišljenje o procedurama promene imena grada.

(Kurir.rs/Tanjug/N1/ Foto:PrintskrinN1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track