OVO IMA SAMO U SRBIJI: Novopazarski vodovod ne naplaćuje više od pola vode, ali posluje pozitivno
Foto: Marina Lopičić

poslovanje javnih preduzeća

OVO IMA SAMO U SRBIJI: Novopazarski vodovod ne naplaćuje više od pola vode, ali posluje pozitivno

Srbija -

Iako je tokom prošle godine JKP Vodovod i kanalizacija u Novom Pazaru fakturisalo samo 42 odsto od 13,1 milion kubika proizvedene vode, to javno preduzeće je 2017. godinu završilo u plusu od 2,5 miliona dinara, što mu je najveća dobit u poslednjih pet godina. U izveštaju o radu Vodovoda i kanalizacije, u koji je novopazarski radio Sto plus imao uvid, navodi se da je u prošloj godini fakturisano tek 5,5 miliona kubika vode, dok se ostatak "izgubio u mreži ili administraciji".

I pored toga, to javno preduzeće je u 2017. godini ostvarilo najveći prihod od naplate isporučene vode pa im se po tom osnovu u kasu slilo rekordnih 231,9 miliona dinara.

Ukupni prihodi, računajući i subvenciju lokalne samouprave Novog Pazara od 57,8 miliona, bili su 366,4 miliona dinara. Sa druge strane, ukupni rashodi bili su 363,9 miliona dinara, pa je dobiti. Vodovoda i kanalizacije na kraju 2017. godine, pre oporezivanja, iznosila 2,5 miliona dinara.

U ovu godinu to javno preduzeće ušlo je sa dugovima od 279 miliona dinara, a najveće obaveze (124 miliona) su za plate i doprinose radnicima, kao i raznim dobavljačima i poveriocima među kojima se izdvajaju Ministarstvo poljoprivrede (31,9 miliona dinara) i Elektroprivreda Srbije (11,3 miliona).

Potraživanja tog javnog preduzeća su znatno veća i iznose 660 miliona dinara, a najveće stavke su dugovanja za neplaćenu vodu i to građana (519 miliona dinara) i privrede (120 miliona).

Među najvećim dužnicima za isporučenu vodu su JKP Gradska čistoća sa 9,6 miliona dinara, Sportski centar u likvidaciji sa četiri miliona, JKP Gradska toplana i Samald komerc sa 1,1 milion dinara, kao i pojedine srednje i osnovne škole. JKP Vodovod i kanalizacija zapošljava 165 radnika, pet više nego pre godinu dana, a tokom 2017. u radni odnos je primljeno 17 novih radnika na određeno vreme.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA POČINJE SA FORMIRANJEM ZSO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track