(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ DANAS U POMORAVLJU: Ćuprija ima veliki potencijal za investicije
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Radna poseta

(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ DANAS U POMORAVLJU: Ćuprija ima veliki potencijal za investicije

Srbija -

BEOGRAD/ĆUPRIJA - Ćuprija još uvek ima jako veliki potencijal za investiranje i razvijanje malih i srednjih preduzeća, tako da ćemo dolaskom novih investitora smanjiti broj nezaposlenih ne samo u tom mestu, već i u Paraćinu i Jagodini, poručila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje novinara da li vlada raspolaže podacima o trenutnom broju nezaposlenih u lokalnim samoupravama, premijerka je kazala da za neke samouprave postoje takvi podaci, a za neke ne.

foto: Vlada Srbije

"Jasno je da u nekim lokalnim samoupravama postoji znatan broj nezaposlenih, ali imamo i one u kojima više nema nezaposlenosti. Tu ćemo, paralelno sa dualnim obrazovanjem, a koje smo uveli zahvaljujući hrabrim i brzim potezima Ministarstva prosvete, morati da otvaramo obrazovne centre", ukazala je premijerka, koja je danas boravila u radnoj poseti Ćupriji.

Prema njenim rečima, vlada, kroz saradnju sa nekoliko investitora i privrednom komorom, u ovom trenutku razmišlja u kojim gradovima bi trebalo otvoriti obrazovne centre.

foto: Vlada Srbije

"Razmišljamo u kojim gradovima ćemo otvarati obrazovne centre da bismo brže radili prekvalifikacije, ili da bi visoko obrazovani inženjeri dobili usku stručnu obuku upravo od investitora koji će tek otvarati svoje pogone. Videćete da će se to ostvariti u narednih nekoliko meseci u gradovima širom Srbije.", poručila je Brnabić.

Predsednica Vlade smatra i da je važno da lokalni funkcioneri predlažu i kandiduju projekte za koje im je potrebna pomoć u finansiranju ili sufinansiranju.

"Ono što je meni drago jeste da je predsednik opštine Ćuprija sa svojim timom jako aktivan u dovođenju stranih investitora u Srbiju, ali isto tako je svestan važnosti domaćih kompanija", rekla je premijerka.

foto: Vlada Srbije

Kao jedan od dobrih primera domaćih kompanija u Ćupriji navela je "Standard Furniture Serbia", koji je, ocenila je, dobar primer domaćeg ulaganja.

"Pored toga u Ćupriji imamo i kineske i turske značajne investicije, od kojih će Ćuprija tek imati koristi", dodala je.

Ono za šta je svakako potrebno sufinansiranje, prema njenim rečima, jeste rekonstrukcija vodovodne mreže u tom mestu, što je, kaže, problem koji je prisutan u celoj zemlji.

"Vodovodne cevi predstavljaju problem u celoj Srbiji, a na rešavanju tog problema se radi sa Kancelarijom za javna ulaganja. Trenutno je važno pronaći dobre i jefitne kredite, kao što to u ovom trenutku radimo sa Evropskom investicionom bankom", rekla je predsednica vlade.

Poručila je da je rekonstrukcija vodovodne mreže važna iz dva razloga - pre svega, jer neke lokalne samouprave na njoj gube i do 60 odsto budžeta, a potom, kako je dodala, i zbog važnosti resursa pijaće vode.

Kako je dodala, druga važna stvar za koju će Ćuprija dobiti sufinansiranje jeste Atletska dvorana.

foto: Vlada Srbije

"Ćuprija je grad koji je poznat po atletici i školi muzičkih talenata", istakla je Brnabić i zahvalila svima koji pružaju podršku toj školi.

Prema rečima premijerke Ćuprija bi, trebalo da "igra na kartu kulture i mladih talenata, jer je to ono što je stavlja na mapu ne samo Srbije, već i Evrope".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas boravi u radnoj poseti opštini Ćuprija. Predsednicu Vlade je ispred zgrade Skupštine opštine dočekao predsednik opštine Ninoslav Erić sa saradnicima.

U zgradi opštine, oko 11 časova, održan je sastanak Brnabićeve i Erića sa čelnicima opštine i privrednicima o planovima i projektima u privredi Ćuprije i Pomoravlja.

Posle tog razgovora, koji je predviđeno da traje oko sat vremena, premijerka će u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija otvoriti Faramceutski blok škole, multimedijalnu učionicu i kompjutersku laboratorija a u amfitetaru škole prisustvovati svečanoj akademiji, povodom dana studenata.

Posle toga, predsednica Vlade posetiće preduzeće "Standard Furniture Serbia".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja