VRANJE: Grad finansira zapošljavanje 17 mladih lekara
Foto: Tatijana Stamenković

Na evidenciji Nezaposlenih u Vranju trenutno je 50 lekara

VRANJE: Grad finansira zapošljavanje 17 mladih lekara

Srbija -

VRANJE - Lekari sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja u Vranju biće angažovani u ambulantama i zdravstvenim stanicama u selima, ali i u Hitnoj pomoći i Službi kućne nege.

foto: Tatijana Stamenković

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u Vranju je trenutno 50 lekara. U budžetu grada u te svrhe izdvojeno je 12 miliona dinara, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o finansiranju zapošljavanja 17 lekara na određeno vreme, gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa direktorom Zdravstvenog centra dr Draganom Veličkovićem. „Nakon svih konsultacija sa ekonomistima, pravnicima i zdravstvenom inspekcijom, odlučili smo se za model projektnog finansiranja.

foto: Tatijana Stamenković

Na taj način pomoćićemo Zdravstevnom centru u Vranju i poboljšaćemo zdravstvenu zaštitu na teritoriji Grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja. Budžetom za ovu godinu odredili smo određena sredstva, a nakon toga usvojili smo Strategiju zdravstvene zaštite stanovništva za period od 2018. do 2025. godine kao i Akcioni plan u kome je definisano na čemu treba da se zasniva zdravstvena zaštita i projekno finanisranje“, rekao je Milenković. On je istakao da je angažovanje 17 lekara opšte prakse na privremenim i povremenim poslovima od velikog značaja. Na taj način kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite u seoskim i perifernim gradskim naseljima podižemo na znatno viši nivo.

foto: Tatijana Stamenković

,,Projektno finansiranje primenićemo i kada je reč o specijalizaciji lekara, a jedna od aktivnosti biće da povećamo broj zdravstvenih ambulanti. Jednu osposobljavamo u Donjem Vranju, a planiramo da otvorimo nove i u naseljima Raška i Gornja Čaršija“, kazao jeMilenković..

foto: Tatijana Stamenković

Lekari će mesečno primati 50.000 dinara i radiće do 31. decembra 2018. godine.

foto: Tatijana Stamenković

Dr Dragan Veličković, direktor ZC Vranje rekao je da je reč o društvenoj odgovornosti, jer je pružena šansa mladim ljudima da steknu iskustvo, usavršavaju se i ostanu ovde.

foto: Tatijana Stamenković

On se zahvalio na podršci lokalne samouprave koja na ovaj način pomaže da se primarna zdravstevna zaštita podigne na viši nivo.

foto: Tatijana Stamenković

„Imaćemo veći broj izvršilaca kako bi stanovništvu omogućili dostupnost zdravstvenih usluga i izjednačimo sa razvijenijim gradovima i opštinama”, kazao je Veličković.. Nenad Antić zamenik gradonačelnika je istakao da je to veliki uspeh u borbi za otvaranje novih radnih mesta. “Realizacija ovog projekta je ispunjenje obećanja koje je gradonačelnik dao prilikom preuzimanja funkcije”, podsetio je gradski većnik za zdravstvo dr Miroljub Stanković. On je dodao da će biti poboljšana primarna zdravstvena zaštita.

foto: Tatijana Stamenković

„Smanjićemo gužve koje su sada jer nema dovoljno kadrova. Angažovanjem lekara u ruralnim područjima taj problem će biti ublažen“, smatra dr Stanković.

Stanković je kazao da je od ogromnog značaja za sve građane ne samo u Pčinjskom okrugu već i širem regionu završetak Hirurškog bloka ZC, uz pomoć države i partnerskih organizacija.

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track