Najnovije vesti

VASKRS U POMORAVLJU: Pune crkve vernika
Foto: AP

OBELEŽAVANJE PRAZNIKA

VASKRS U POMORAVLJU: Pune crkve vernika

Srbija

Vaskršnjim liturgijama u hramovima, kojima je prisustovao veliki broj vernika, i čitanjem poslanice patrijarha srpskog Irineje, obeležava se Uskrs u Pomoravlju, Resavi i Levču.

 

Posebno svečano je bilo u crkvama srednjovekovnih manastira u ovom delu Srbije: Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Miljkovog manastira, gde se po tradiciji za Vaskrs okuplja veliki broj vernika, rekli su Tanjugu sveštenici.

Velikom prisustvu vernika doprinelo je i veoma lepo vreme u ovom kraju.

 

Pozdravljajući se sa Hristos voskrese i Vaistinu voskrese, vernici su u hramovima, kraj ikone Hrista, ostavljali oslikana jaja, u Crkvi manastira "Ravanica" pored moštiju kneza Lazara, a u crkvi "Manasije", na grob despota Stefana Lazarevića, zadužbinara i ktitora ovih srednjovekovnih manastirskih zdanja.

 

Popodne, u 17.00 sati, vladika šumadijski Jovan će u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Patra i Pavla" u Jagodini, služiti Pashalno večernje (večernju molitvu), a posle će u crkvenoj porti, po tradiciji, izabrati i proglasiti najlepše oslikano Vaskršnje jaje, koje su oslikavala deca osnovih škola ovog grda, u organizaciji veroučitelja.

 

U odabiru najlepšeg jajeta, episkopu Jovanu pomagaće gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...