Najnovije vesti

PANIKA U PORODIČNOJ KUĆI ATANACKOVIĆA KOD VRANJA: Smuk se uvukao u zamrzivač, bračni par u strahu istrčao napolje!
Foto: Privatna arhiva/Vladica Stanković

odmah pozvali komunalnu policiju

PANIKA U PORODIČNOJ KUĆI ATANACKOVIĆA KOD VRANJA: Smuk se uvukao u zamrzivač, bračni par u strahu istrčao napolje!

Srbija

VRANJE - Neotrovni smuk ušao je u letnju kuhinju porodice Atanacković u selu Žapsko kod Vranja i uvukao se u zamrzivač obmotavši se oko motora zamrzivača.

 

Intervenisalo je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok“ iz Vladičinog Hana na poziv komunalne policije Grada Vranja .

 

Predsednik Udruženja “Poskok” Vladica Stanković objašnjava da se polako krenulo sa otvaranjem rešetaka na motoru zamrzivača kako bi smuk bio uhvaćen.

 

“Radi se o letnjoj kuhinji gde porodica boravi. Neotrovni smuk je ušao u kuhinju kada su otvorili vrata i uvukao se u zamrzivač. U pitanju je Eskulapov smuk dužine oko jednog metra koji je vraćen u prirodno stanište”, napominje Stanković.

 

foto: Privatna arhiva/Vladica Stanković

 

On objašnjava da je svaka intervencija specifična i sa određenom težinom dok se otkrije gde se zmija nalazi.

 

“Imamo i otrovnica prilikom intervencija u toku godine, ali najčešće su u pitanju neotrovne zmije”, kaže Stanković.

 

On ističe da nema razloga za paniku, a ukoliko se zmija primeti najvažnije je obavestiti Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok“, jer kako kaže zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite. Samo u prošloj godini Udruženje je intervenisalo stotinak puta.

 

Stanković kaže da je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok“ iz Vladičinog Hana aktivno i u edukativnim aktivnostima, a poslednja edukacija organizovana je u Tehničkoj školi u Surdulici.

 

foto: Privatna arhiva/Vladica Stanković

 

Interesovanje je bilo veliko, jer je sala u kojoj je održano predavanje bila puna učenika Tehničke škole od prve do četvrte godine. Stanković kaže da je važno objasniti deci koliki je značaj gmizavaca u prirodi, da su zmije zaštićena vrsta i u Srbiji i da nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane.

 

“Osnovno je da znamo koliko vrsta zmija ima u našoj prirodi. U Srbiji imamo 10 vrsta zmija, sedam neotrovnih i tri otrovne zmije. Belouška, Ribarica, Smukulja, Eskulapov smuk, Stepski smuk, Prugasti smuk i Šilac. Prugasti smuk i Šilac dve jedinstvene vrste, nema ih nigde u Srbiji osim u Pčinjskom kraju. Što se otrovnica tiče imamo kao najveću otrovnicu u Evropi i Srbiji, Poskok, zatim Šarku i Planinski šargan. Zmije su korisne zato što se hrane glodarima koji su prenosioci raznih bolesti, u farmaceutskoj industriji se koriste u proizvodnji lekova ”, objašnjava Stanković i dodaje da bi svaki čovek trebalo da zna da sam sebi pruži prvu pomoć ukoliko dođe do ujeda otrovnice istiskivanjem mesta ujeda.

 

foto: Privatna arhiva/Vladica Stanković

 

Stanković koji se zmijama i ostalim gmizavcima bavi više od 16 godina objašnjava da su zmije bile u hibernaciji, a sa toplim vremenom počinju da izlaze da se hrane i pare. Tada mogu da dospeju i na neobična mesta, zbog čega udruženje interveniše gotovo svakodnevno.

 

 

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: Jugmedia, M. Ivanović)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...