DA LI STE ČULI ZA ŠVAJSOVANE ĆEVAPE? Oni su jedino oko čega se slažu Živković i Vučić, a tajni recept zna samo jedna Nišlijka!
Foto: Kurir

Ako idete put Sićevačke klisure, ovo obavezno morate da probate

DA LI STE ČULI ZA ŠVAJSOVANE ĆEVAPE? Oni su jedino oko čega se slažu Živković i Vučić, a tajni recept zna samo jedna Nišlijka!

Srbija -

NIŠ - Da se na samom ulazu u Sićevačku klisuru, gde reka Nišava počinje da useca ogranke Suve i Svrljiških planina, krije tajni recept koji je oko sebe ujedinio mnoge slavne glumce, muzičare, sportiste i političare, znaju samo prave Nišlije. Ako krenete put juga, a oni u vama "namirišu" meraklijski duh, sigurno će vas pitati samo jedno - Da li ste čuli za švajsovane ćevape?

foto: Kurir

Ako ste i te sreće da vam vodič kroz priču o ovom neobičnom gurmanskom jelu budu oni koji jedini znaju njegovu tajnu, onda će ugođaj biti potpun. Ali koliko god da je, složiće se oni, tajna u samom jelu, toliko je i u atmosferi, krajoliku i pre svega - dobrom društvu.

OVO MORATE DA PROČITATE: Beograđanka napisala takvu pohvalu Nišu da ćete poželeti da se odmah tamo preselite

Kako priča gazda Milan, možda je uspeh upravo u tome što je deo porodične tradicije koja datira još od 1972. godine i u koju su svoje kulinarske prste i ljubav utkali još njegovi roditelji, a potom i on i njegova supruga, sestra i zet. Da će tajna zasigurno preći i na sledeće koleno dokaz je Milanov petogodišnji sin koji goste na vratima restorana dočekuje rečima: "Ja sam gazda!"

foto: Kurir

Švajsovane ćevape spremila je prva Milanova majka Verica i dok će nepodeljeno mišljenje ostati da se jedinstvena kombinacija junetine, ovčetine, praziluka i suve paprike naprosto topi u ustima, jedini "spor" je oko toga ko im je zapravo dao ime. Jedna priča kaže da im je kumovao stalni gost, stonoteniser Duki, dok se gazdarica Verica samo zagonetno smeška kada je lokalci podsete da je naziv njena ideja koju je jednom prilikom opisala rečima: "Takva mi bila inspiracija taj dan i tako će i da bude!"

ZOVU GA NIŠKA VIJAGRA: Da li biste probali ovaj burek?

Miris ovog jela sa sobom su ponela mnoga velika imena srpske umetnosti, kulture i sporta, poput Gorana Paskaljevića, Jelice Sretenović, Ružice Sokić, Lazara Ristovskog, Tanasija Uzunovića, Predraga Smiljkovića, poznatog po ulozi Tike Špica, Cileta Marinkovića, ali i Lepe Brene, Kebe, Aleksandra Ilića...

foto: Kurir

O njihovoj jedinstvenosti možda najbolje svedoči i to što im nije odoleo ni pun sastav košarkaške reprezentacije Srbije na čelu sa Dudom Ivkovićem i počasnim predsednikom KSS Borisavom Stankovićem na putu ka Sofiji 2008. godine. Ako vas podsetimo da su utakmicu koja je usledila dobili sa čak 20 razlike, biće vam jasno odakle su prikupili pobedničku snagu.

(FOTO) OVO IMA SAMO U NIŠU: Najveća slika u gradu ne nalazi se u muzeju, već u sudu!

Niški švajsovani ćevapi oko sebe su ujedinili čak i ljute političke protivnike - lidera Nove stranke Zorana Živkovića, koji se, po sopstvenom priznanju, nikada za Beograd ne vraća bez barem 20 njih u kolima, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojeg su domaćini prošle godine doveli na ručak nakon posete Pirotu.

foto: Kurir

Uspomene i anegdote se ređaju, pa ni ne stignete da primetite da se negde u pozadini, kroz glasan smeh i živ razgovor, diskretno probija zvuk američkog roka i čuvenih Dorsa. Pa ipak, kad malo bolje razmislite, drugačije uz ovu priču ne bi ni išlo.

foto: Kurir

I dok vam gazdarica Verica pakuje još pokoji švajsovani i taze vanilice "da vam se nađu za usput", shvatite da je sve što biste kao uspomenu odavde poneli još pre 100 godina opisao čuveni francuski pesnik Lamartin govoreći o ovom kraju Srbije.

"To se rečima ne može iskazati, niti se perom može zabeležiti. To se samo golim okom može videti..."

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track