MIROVIĆ OBIŠAO MAGACIN SA OPREMOM PROTIV POPLAVA: Bez opasnosti od poplava, ali smo spremni
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Vlade AP Vojvodine

MIROVIĆ OBIŠAO MAGACIN SA OPREMOM PROTIV POPLAVA: Bez opasnosti od poplava, ali smo spremni

Srbija -

NOVI SAD - Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović je, obilazeći magacin sa opremom za odbranu od poplava, izjavio da ove godine, kako stvari stoje, nema opasnosti od poplava u periodu koji je neposredno pred nama, ali da moramo biti potpuno tehnički opremljeni kako ne bismo bili iznenađeni, kao 2014. godine.

Mirović je obišao magacin u Javnom preduzeću "Vode Vojvodine" i opremu koja je u projektu EMBER dobijena za odbranu od poplava, i tom prilikom dodao da se aktivno radi na sanaciji izgradnje obaloutvrda na svim kritičnim mestima u Vojvodini.

On je napomenuo da se takve mere najviše sprovode u zoni obaloutvrda na Savi, posebno u Rumi i Sremskoj Mitrovici.

Mirović je naglasio da su Štab za vanredne situacije Vojvodine i Nacionalni štab za vanredne situacije u stalnoj koordinaciji, kao i da su oni tehnički opremljeni te da mogu odmah da deluju ukoliko dođe do poplava.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Štab za vanredne situacije na pokrajinskom nivou je u stalnoj koordinaciji sa nacionalnim štabom za vanredne situacije. Ne govorimo o aktuelnim događajima, pošto ove godine kako stvari stoje nema opasnosti od poplava u periodu koji je neposredno pred nama, ali govorimo o potrebi da budemo potpuno tehnički opremljeni i vidite šta smo sve nabavili da bi u datim okolnostima mogli adekvatno da odgovorimo svim događajima koji su nas 2014. iznenadili a u budućnosti to više ne sme da se događa", naglasio je Mirović.

Ova oprema, dobijena kroz projekat EMBER, vredna je 440.000 evra. Ona obuhvata tri pumpe od kojih svaka ima kapacitet od 200 litara u sekundi, zatim cisterne za vodu, kombinovanu mašinu za utovar i istovar materijala, dva čamca, svetleći reflektor i ostalu opremu za odbranu od poplava.

Mirović je najavio da će Vlada Vojvodine u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova izgraditi Centar za vanredne situacije u Novom Sadu koji bi, kako kaže, trebalo da bude koordinator svih resursa u vanrednim situacijama.

"Mi ćemo zajedno sa MUP i sa njihovim sektorom za vanredne situacije i sa gradom Novim Sadom početi pripreme da u Novom Sadu izgradimo jedan moderan centar za vanredne situacije koji će biti koordinator svih resursa, jer želimo da u budućnosti na jednom mestu, kroz koordinaciju, okupljamo sve resurse preko štaba za vanredne situacije, preko loklnih štabova i da uvek u budućnosti možemo da odgovorimo svakoj eventualnosti i za to će nam poslužiti i ova oprema ali i druga oprema koju ćemo nabavljati i u budućnosti", rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

U u maju 2014. gdoine, više od 20 opština u Srbiji bilo je pogođeno poplavama. Najugroženija mesta u Vojvodini bila su u Sremu, u slivu reke Save.

Prema izveštaju Vlade Srbije, uticaj poplava bio je najveći u oblasti proizvodnje, dok je infrastruktura pretrpela manju štetu. Takođe, prema istom izveštaju, veću štetu imao je privatni sektor u odnosu na javni kada su u pitanju materijana dobra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track