DIREKTOR BOLNICE U VRŠCU: Lažna doktorka nije lečila decu
Foto: Profimedia

otkrivena slučajno

DIREKTOR BOLNICE U VRŠCU: Lažna doktorka nije lečila decu

Srbija -

"Višnja Đumić je bila sekundarni lekar, odnosno radila je tehničko-administrativne poslove. Nije lečila decu, niti samostalno donosila odluke. Samo je pomagala glavnim lekarima, najviše oko unošenja podataka u informativni sistem. Nismo mogli ni da pretpostavimo da je diploma falsifikovana. Čim smo došli do tih saznanja, udaljili smo je sa posla", ovo, za “Novosti”, kaže dr Danilo Mitrović, direktor Opšte bolnice u Vršcu, u kojoj je Višnja Đumić radila više od dve godine kao lekar, iako nikada nije završila fakultet.

foto: Profimedia

Ćerka uglednog neuropsihijatra imala je falsifikovanu diplomu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu!

Njena prevara otkrivena je sasvim slučajno, kada je bolnica uputila zahtev Ministarstvu zdravlja za njenu specijalizaciju iz oblasti pedijatrije.

Tada je otkriveno i da je, osim diplome, lažirala i zahtev i uverenje o položenom stručnom ispitu za doktora medicine pred komisijom ministarstva.

Zbog svega navedenog, lažna doktorka je još početkom aprila udaljena sa posla.

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja, koji je i uvideo brojne nepravilnosti u dostavljenoj dokumentaciji za specijalizaciju, zbog prevare je 24. aprila protiv nje podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu.

Višnja Đumić je upisala Medicinski fakultet u Novom Sadu 2005. godine, ali je dala ispite samo iz prve godine.

foto: Profimedia

Nezvanično se saznaje da je pokušala da se prebaci na fakultet u Temišvaru, ali da nije uspela. Tada dolazi na ideju da falsifikuje diplomu, što je, prema sopstvenom priznanju istražnim organima, uspela uz pomoć izvesnog Milana iz Novog Sada.

- Trenutno prikupljamo dokaze o ovom slučaju, na osnovu čega ćemo preduzeti dalje korake - kratko je rečeno u vršačkom tužilaštvu.

Đumićeva je najpre sa lažnom fakultetskom diplomom decembra 2015. počela da radi kao pripravnik volonter na Dečjem odeljenju. U februaru 2017, posle navodno položenog stručnog ispita, potpisala je ugovor na određeno vreme, a jula iste godine je zaposlena za stalno kao doktor medicine.

Lažnim prikazivanjem činjenica, ona je svesno dovela i održavala u zabludi rukovodstvo bolnice, koje ju je, kao ćerku uglednih medicinskih radnika (majka glavna sestra neonatologije, a otac neuropsihijatar), smatralo osobom od poverenja.

foto: Shutterstock

Njene dojučerašnje kolege sa Dečjeg odeljenja šokirane su saznanjem o falsifikovanim dokumentima, pogotovo što su za nju imali samo reči hvale.

- Nikada je nismo propitivali šta zna, već smo nastojali da joj, kao budućem specijalizantu pedijatrije, ukažemo na sve što bi još trebalo da nauči. Ona je slušala i sve što je radila bilo je bez greške. Nismo mogli ni da naslutimo da je spremna da tako nešto učini, pogotovo što smo od njenih roditelja, inače naših uvaženih kolega, stalno dobijali informacije da je polagala razne ispite - rekli su nam na pedijatriji.

(Kurir.rs/Večernje novosti,J.J.Baljak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track