MEŠTANI NE DAJU REKE: U selu Pakleštica održan skup protiv izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini
Foto: Shutterstock

protest

MEŠTANI NE DAJU REKE: U selu Pakleštica održan skup protiv izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini

Srbija -

PIROT - Na Staroj planini u selu Pakleštica danas je organizovan narodni zbor protiv izgradnje mini hidrocentrale na reci Visočici i ostalim staroplaninskim rekama pod sloganom "Nijednu kap vode im nećemo dati".

Zbor je organizovao Savez mesnih zajednica Stara planina Temska, a prisustvoao je veliki broj meštana staroplaninskih sela, kao i Piroćanaca i žitelja drugih gradova Srbije.

Na obližnjoj lokaciji "Vladikine ploče" planirana je izgradnja dva kilometra dugačkog tunela za, kako navode organizatori, "potpuni nestanak Visočice, najmoćnije reke na Staroj planini".

Predsednik Saveza mesnih zajednica Stara planina Aleksandar Panić rekao je da je ovaj Djurdjevdanski skup u Pakleštici manifestacija snage naroda i naveo da je u Savezu 18 staroplaninskih sela.

"Ovde ne može niko da prodje ako mu je namera uništenje prirode i reka Stare planine", rekao je Panić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je nedavno u Pirotu da je protiv izgradnje mini centrala u zaštićenim dobrima, ali je krajem aprila presudom Upravnog suda u Beogradu poništeno rešenje ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici na Staroj planini.

"Ovde smo i zbog ove presude Suda. Ovaj naš skup treba da bude velika podrška ministru Trivanu, koji je prvi pravi ministar ekologije poslednjih godina. Jedna od poruka skupa biće podrška njemu i Vladi. Posle ovog protesta sačekaćemo odjeke i čekamo jul. Komisija EU, koja će u julu razmatrati Poglavlja 27 (u pregovrima sa Srbijom) obećala je našem Savezu da će prvo pitanje koje će postavit pregovaračima biti upravo pitanje Stare planine, a zatim i ostale ekološke teme", dodao je Panić.

Član Saveta Mesnih zajednica poreklom iz Pakleštice Jovica Jelenković rekao je da je MHE Pakleštica naknadno uneta u Prostorni plan Srbije.

"Preti opasnost da Visočica bude kompletno uvedena u cevi. Ne treba objašnajavti da u cevi nema života. Na ovom delu Visočice, pogotovu u kanjonu Vladikine ploče, postoje zaštićene (životinjske i bijne vrste", rekao je Jelenković.

Član Saveza mesnih zajednica Stara planina Aleksandar Jovanović Ćuta istako je da su se okupili kako bi rekli "ne" kopačima tunela i svima onima koji se zovu povlašćeni proizvodjači električne energije, a čije su firme pogrebna preduzeća za planinske reke.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja