POVODOM DVA VEKA OD PROGLAŠENJA PRVE PRESTONICE MODERNE SRBIJE: Otkrivena bista Milošu Obrenoviću u Kragujevcu
Foto: Printscreen RTV Kragujevac

PRIZNANJE VELIKANU

POVODOM DVA VEKA OD PROGLAŠENJA PRVE PRESTONICE MODERNE SRBIJE: Otkrivena bista Milošu Obrenoviću u Kragujevcu

Srbija -

KRAGUJEVAC - Povodom dva veka od proglašenja Kragujevca prvom prestonicom moderne Srbije danas je otkrivena bista Milošu Obrenoviću kod Amidžinog konaka u kompleksu "Milošev venac".

Bista Miloša Obrenovića delo je akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, djaka najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića.

Kako bi se Milošev lik najvernije prikazao u izradi biste koja je trajala skoro godinu dana, korišćeni su predlošci, slike i fotografije iz tog perioda, kao i posmrtna maska Miloša Obrenovića.

"Otkrivamo i klanjamo se bisti oca moderne srpske države kneza Miloša Velikog, poteklog iz naroda, prkosnog i hrabrog vojvode, pragmatičnog političara i državotvornog vladara. Prestoni dani i godine čine svakog Kragujevčanina naročito ponosnim na našeg knjaza Miloša Velikog i ponosnim na činjenicu koju stalno ističemo - da je odavde sve počelo, da je Kragujevac bio prvi srpski grad, prva srpska prestonica u koju je stigao duh Evrope a potom se širio po čitavoj oslobodjenoj zemlji", rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Petrašinović je dodao da kult ličnosti vladara kakav je Knez Miloš Veliki nadahnjuje nove generacije koje vode grad i državu, da kroz neprestani trud i rad traže i pronalaze rešenja da grad i zemlju vrate na pozicije stare slave, kao što je nekada knez Miloš Veliki sa ovoga mesta gradio prestoni Kragujevac.

Postavljanje biste podržao je Pokret obnove kraljevine Srbije uz ocenu da je to trebalo dosta ranije učiniti.

U saopštenju Pokret navodi da se zalaže za podizanje zajednički spomenik Milošu Obrenoviću i Karadjordju jer su "obojica podjednako doprineli obnovi srpske državnosti".

"Na taj način bi se odužili obema srpskim dinastijama i podstaklo sveobuhvatno nacionalno pomirenje", navedeno je u saopštenju Pokreta.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track