SUBOTICA: Brnabić i Mirović obišli radove na podsistemu za navodnjavanje Tisa - Palić
Foto: Nadica Harminc

projekat vredan 4,7 miliona evra

SUBOTICA: Brnabić i Mirović obišli radove na podsistemu za navodnjavanje Tisa - Palić

Srbija -

SUBOTICA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade, danas su kod Subotice, u naselju Gabrić, obišli radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje Tisa-Palić. Radovi su vredni 4,7 miliona evra.

Programom za navodnjavanje Abu Dabi fonda Vojvodine, finansira se i podsistem za navodnjavanje Tisa -Palić, koji se našao među 11 projekata koje finansira ovaj Fond.

foto: Nadica Harminc

Podsistem Tisa-Palić bi trebalo da obezbedi vodu na 35.000 hektara zemljišta, koje bi se navodnjavalo u Senti, Subotiic, Kanjiži i Bačkoj Topoli, a očekuje se da će to doprineti i osveženju vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.

Brnabić je istakla da su ozbiljni planovi oko izgradnje i postavljanja sistema za novodnjavanje te da će poljoprivrednici biti u mnogo boljem položaju, do kraja mandata ove Vlade.

„Preduzete su mere da klimatski uslovi ne utiču drastično, odnosno da što manje utiču na poljoprivredu, a pokrajinska vlada je takođe pripremila projekte i uložiće značajna sredstva u sisteme za navodnjavanje, dok će u junu biti raspisan i konkurs za posebne radarske sisteme u Valjevu", rekla je Brnabić.

Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade rekao je da predstoji posao oko dovođenja struje do njiva, a da je u planu 18 novih projekata oko navodnjavanja u Vojvodini.

foto: Nadica Harminc

„Završetak poslova očekujemo u julu, tada će poljoprivrednici moći da koriste regionalni sistem. Vrednost radova je 4.750.000 evra, a kanali su izgrađeni još devedesetih godina, mešutim nikada nisu privedeni nameni i funkcionalnoj upotrebi. U toku je oblaganje tih kanala nepropusnim folijama, da bi poljoprivrednici mogli nakon toga da koriste vodu“.

Mirović se zahvalio predsednici Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, što su podrškom ovom projektu omogućili i bržu pripremu oko 11 projekata, koji se već završavaju, a čemu su pomogle i JP Vode Vojvodine i Pokrajinska Vlada.

- Oni koji planiraju da nabave sisteme za navodnjavanje, biće mnogo zaštićeniji od loših klimatskih uslovi, a imaće i podsticajne mere Vlade. Suša nam je prošle godine bila velika opomena da krenemo sa bržom elektrifikacijom polja i večim podsticajima za poljoprivrednike, rekao je Mirović.

Pokrajinska Vlada će, kako je rekao, u drugoj fazi obezbediti još 13 projekata, gde će na oko 60000 hektara poljoprivrednici biti u mogućnosti, kao i zaduge, da povlače vodu iz kanala do svojih njiva.

Za projekte je Vlada Pokrajine prošle godine izdvojila 126 miliona, a cilj je da se ove i naredne godine, kako je najavio Mirović, na 30 lokacija rekonstruišu regionalni sistemi i obezbede uslovi za navodnjavanje u Vojvodini.

(Kurir.rs/N.H./Foto: N. H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja