SVEČANOST U SREMSKIM KARLOVCIMA: 170 godina od održavanja Majske skupštine na kojoj je proglašena Srpska Vojvodina (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Svečana akademija u zgradi magistrata

SVEČANOST U SREMSKIM KARLOVCIMA: 170 godina od održavanja Majske skupštine na kojoj je proglašena Srpska Vojvodina (FOTO)

Srbija -

SREMSKI KARLOVCI - Svečana akademija kojom je obeleženo 170 godina od održavanja Majske skupštine, na kojoj je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, održana je danas u karlovačkoj gimnaziji uz prisustvo najviših predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i crkve.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su ideje na kojima je nastala Srpska Vojvodina utkane u kolektivno sećanje srpskog naroda, koji i danas gaji ista načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve narode na teritoriji Srbije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vojvodina je pokazala model skladnog života svih naroda koji se u njoj "prepliću", poručio je Mirović te dodao da će Vojvodina nastaviti da ide putem kojim je išla kada je osnovana, iz poštovanja prema prošlosti, ali i iz želje za napretkom u budućnosti.

"Politika zajedništva i napora koji će dovesti do ekonomskog napretka je naš put. Put koji je osvetljen pre 170 godina, i zbog koga znamo kuda hodimo i kakvu budućnost želimo", rekao je Mirović.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je održavanje Majske skupštine jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, koji se dogodio zahvaljujući ljudima koji su nadrasli svoje vreme i "krčili svome rodu put u budućnost".

Dodao je da su Srbi sa druge strane Save i Dunava vekovima bili odvojeni od matice Srbije, ali su gajili osećaj nacionalne pripadnosti i želju za sjedinjenjem.

"Snaga predaka i njihova mudrost ležala je u njihovoj crkvi i vojsci. Srbi su dobro spoznali značaj očuvanja svih činilaca njihovog identiteta, a Majskaskupština predstavlja jedan od najznačajnijih demokratskih uzleta dotadašnje istorije Srbije", rekao je Selaković.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je istakao da je Srpska Vojvodina, Vojvodina svih ljudi koji žive i delaju u miru i ravnopravnosti.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Majska skupština prirodno nastala na revolucionarnom talasu koji je zahvatio Evropu, kao i da danas, kada sve više zapostavljamo srpski jezik i pismo treba imati na umu da su se baš za prava njihovog korišćenja preci borili.

"Ideja Srpske Vojvodine ostala je kao ideja srpskog oslobođenja i slobode, kao ideja ravnopravnosti, ne samo srpskog već i drugih manjinskih naroda", rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da srpski narod zna visoku cenu slobode i očuvanja narodnog identiteta, te da zato poštuje te iste vrednosti kod drugih manjinskih naroda.

"Pamćenje prošlosti pomaže u sagledavanju daljeg puta, a događaj koji danas obeležavamo jedan je od pouzdanih putokaza", zaključio je Vukosavljević.

Svečanoj akademiji u gimnaziji u Sremskim Karlovcima prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar prosvete Mladen Ssarčević, patrijarh Irinej i predsednik SANU Vladimir Kostić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track