MATURANTI PLESALI ŠIROM SRBIJE, U NIŠU, ZRENJANINU, JAGODINI: Prvo kadril uz Štrausa, a za kraj opleli UŽIČKO KOLO! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

za kraj škole

MATURANTI PLESALI ŠIROM SRBIJE, U NIŠU, ZRENJANINU, JAGODINI: Prvo kadril uz Štrausa, a za kraj opleli UŽIČKO KOLO! (FOTO)

Srbija -
1 / 4 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

NIŠ - Oko 1.500 maturanata iz niških gimnazija i srednjih stručnih škola otplesalo je danas tačno u podne na Trgu kralja Milana maturski ples kadril.

Učenici iz Niša obučeni u plave i roze macije, maturski ples uz kompoziciju "Slepi miš" Johana Štrausa otplesali su na centralnom gradskom trgu 13. godinu zaredom.

Jagodina
Jagodinafoto: Tanjug/Dušan Aničić

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur rekao je da učešćem mladih u "Maturantskom plesu" pokazujemo da smo deo Evrope, kojoj težimo. "Više od 1.500 naših sugrađana završava jednu etapu u životu i ulazi u mnogo ozbiljniju. Nadam se da će svako od njih naći svoje mesto i ostvariti svoje želje i svoje snove", istakao je Banđur.

Koordinator Kancelarije za mlade Stevan Živković rekao je da su ta kancelarija i Grad Niš ove godine izdvojili 1,2 miliona dinara za organizaciju maturskog plesa, pa je čak i jedan plesni klub obučavao mlade za plesanje kadrila.

Manifestacija „Maturantski ples“ podrazumeva da učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija, u isto vreme u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju uz kompoziju „Slepi miš“ Johana Štrausa.

Jagodina, Paraćin, Ćuprija

Više od 700 maturanata srednjih škola Jagodine danas je na glavnom gradskom trgu plesalo "kvadril" na muziku Johana Štrausa. Plesače je ispred Skupštine grada pozdravila i maturantima zaželela sreću u daljnjem školovanju zamenica gradonačelnika Snežana Vukašinović.

Jagodina
Jagodinafoto: Tanjug/Dušan Aničić

Ovo je 12. učešće maturanata Jagodine u ovoj manifestaciji, a na kraju plesa i plesači i gledaoci, kojih je bilo nekoliko stotina, odigrali su užičko kolo. Ovim plesom, maturanti su završili školsku godinu. U manifestaciji u Pomoravskom okrugu učestvovali su i maturanti iz Ćuprije i Paraćina.

Kolo i u Užicu

U Užicu je danas oko 950 učenika učestvovalo u maturantskoj paradi i plesu na Gradskom trgu i na taj način, deveti put za redom, obeležilo završetak srednje škole još jedne generacije učenika.

Maturante je pozdravio zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i poručio im da Užice odiše duhom Evrope i pozvao sve maturante koji ostaju u Užicu da budu partneri lokalnoj samouopravi u izgradnji boljeg I lepšeg grada.

Pre maturantskog plesa, po prvi put intonirana je himna "Bože pravde", a zatim su maturanti odigrali kadril, uz muziku Johana Štrausa, a nakon toga Užičko kolo. U Srbiji je danas maturantski ples održan u 75 gradova.

Novi Sad

1 / 3 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tradicionalna manifestacija "Ples sa Evropom“ maturantska parada na kojoj su učenici završnih razreda srednjih škola zajedno plesali čuveni maturantski ples kadril istovremeno sa brojnim vršnjacima širom Evrope.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track