PRIHVATNI CENTAR U VRANJU OBIŠLA DELEGACIJA EU: Migranti se ovde osećaju kao deo zajednice
Foto: Kurir/T.S.

ulaganja

PRIHVATNI CENTAR U VRANJU OBIŠLA DELEGACIJA EU: Migranti se ovde osećaju kao deo zajednice

Srbija -

VRANJE - Nikola Bizel, šef operacije u delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji boravio je u petak u Vranju.

Bizel je sa saradnicima, zamenikom gradonačelnika Nenadom Antićem, predstavnicima Komesarijata za izbeglice, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i invalidska pitanja, Međunarodne organizacije za migrante u RS i Ministarstva prosvete obišao Prihvatni centar za migrante u Vranju, izložbu „Ostavljena sećanja“, pretpremijerno izvođenje predstave koju su organizovali i igraju lokalna i deca migranti zajedno saroditeljima, OŠ „Radoje Domanović“ i ZC u Vranju.Poseta je organizovana u okviru podrške EU upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

foto: Kurir/T.S.

U Prihvatnom centru u Vranju sredstvima Evropske unije obezbeđen je smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja. U Prihvatnom centru u Vranju koji narednih dana obeležava godišnjicu rada trenutno boravi 123 migranta. U 64 sobe, koliko centar ima smešteno je 28 porodica migranata.

Šef operacije u delegaciji Evropske unije i ostali zvaničnici obišli su ambulantu, kutak za decu, učionicu i sobe gde su smešteni migranti. Bizel je istakao da je EU sa skoro 100 miliona evra pomoći najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

"I danas smo mogli da se uverimo da pomoć Evropske unije stiže do migranata na adekvatan način. Naša pomoć stiže do migranata, ali i do lokalnih zajednica koje su takođe dale značajan doprinos tokom povećanog priliva migranata na teritoriji Republike Srbije. Drago mi je da smo se i ovde uverili u normalan suživot lokalnog stanovništva i migranata. Deca migranti nesmetano pohađaju nastavu u školama zajedno sa decom iz Vranja, a zahvaljujući sredstvima EU nastava se odvija u savremeno opremljenim učionicama. Doniranjem savremene mikrobiološke opreme, ambulantnog vozila i angažovanjem dva medicinska tehničara pomogli smo i funkcionisanje Zdravstvenog centra u Vranju“, rekao je Nikola Bizel.

Nenad Antić zamenik gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo funkcionisanjem Prihvatnog centra i smeštajem migranata , ističući da je sve to rezultat partnerskog odnosa EU, kao i državnih i lokalnih institucija.

“Prošle godine ovde su otvoreni vrtić i ambulanta, tako da migranti imaju pristojne uslove za život. Oni su veoma dobro prihvaćeni od lokalnog stanovništva i nije bilo nijednog incidenta. U narednom periodu lokalna samouprava nastaviće da pruža svu potrebnu podršku“, naglasio je je Antić.

Slobodan Savović, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije u Republici Srbiji rekao je da centar u Vranju funkcioniše na kvalitetan način, a sve to zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije I lokalne samouprave.

“Posebno bih se zahvalio delegaciji EU koja je prepoznala naše potrebe tako da smo u toj saradnji postigli neke standarde koji zadovoljavaju sve “svetske standarde”. Želim da se ta saradnja nastavi, svaka pomoć nam je dobrodošla, a nadam se da su zadovoljni kako su utrošena sredstva koja su oni opredelili za ovaj Prihvatni centar“, rekao je Savović. Milenko Nikić specijalni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da Vranje nije samo najbolji centar po kvalitetu smeštaja.

“Grad Vranje je bio u situaciji da 2015. najveći broj migranata prođe preko teritorije grada bez ijednog incidenta” , rekao je Nikić dodajući da se ljudi koji ovde žive osećaju kao deo zajednice, jer su prihvaćeni u potpunosti, a to je ono što je najvrednije.

foto: Kurir/T.S.

Izložba „Ostavljena sećanja“autorke Milice Anđelković Jovanović postavljena je na platou ispred Narodnog muzeja, nakon čega će biti izložena u holu ispred galerije Narodnog univerziteta. Izložbu čini 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale iza njih tokom trajanja Zapadnobalkanske rute i prelaska hiljade migranata preko teritorije Republike Srbije.

Izložba je nastala od fotografija izgubljenih i zaboravljenih igračaka, koje je autorka, napravila u periodu od oktobra 2015. do aprila 2016. godine, u Prihvatnom centru Preševo. Đaci, roditelji i nastavnici OŠ „Radoje Domanović“ pretpremijerno su izveli predstavu koja je pripremljena povodom dana škole, a u njoj igraju deca iz Vranja, migranti, njihovi roditelji i školsko osoblje.

Tokom obilaska OŠ „Radoje Domanović“ gosti su imali priliku da vide stolove, stolice, računarsku i sportsku opremu, kao i didaktički materijal,nabavljenu zahvaljujući sredstvima Evropske unije. Navedene aktivnosti, kojima je podržanoVranje kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, implementirali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track