LJUBIŠINA ULJA HIT SU MEĐU DEVOJKAMA: Imaju samo dva sastojka i to sa livade, a evo čemu služe
Foto: AP/Ilustracija

Zna znanje

LJUBIŠINA ULJA HIT SU MEĐU DEVOJKAMA: Imaju samo dva sastojka i to sa livade, a evo čemu služe

Srbija -

Umesto skupih i neproverenih ulja kupljenih na plažama, savršen bronzani ten bez ružnog perutanja kože može se dobiti upotrebom dve biljke sa livade.

foto: Reuters/Ilustracija

To su hajdučka trava i ivanjsko cveće.

Ljubiša Simović iz Gornjeg Milanovca, ljubitelj i poznavalac prirode, koji zna da prepozna i koristi oko 250 vrsta biljaka otkriva ovaj jednostavan recept.

foto: Reuters/Ilustracija

- Za sunčanje je idealno ulje od hajdučke trave i ivanjskog cveća. To je miks gde lepo pocrnite, nema opekotina i dobije se neverovatna bakarna boja čak i kod onih koji imaju manjak pigmenta, svetle su puti. U teglu od tri litra zapremine naređaju se hajdučka trava i ivanjsko cveće, bez sabijanja, naspe se maslinovo ulje, zatvori i stavi na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Posle tog vremena ulje se procedi i spremno je za upotrebu - jasan je Simović.

foto: AP/Ilustracija

On napominje da se svo bilje bere neposredno pred period cvetanja ili tokom cvetanja, što dalje od naselja, po sunčanom i suvom vremenu. Ne treba ga odlagati u plastične kese.

foto: AP/Ilustracija

Simović upozorava sve koji vole sunčanje da nikako ne koriste kantarionovo ulje za ovu namenu.

- Većina ljudi ne zna da je kantarion fotosenzitivna biljka, znači da je osetljiv na svetlost. Oni koji se pred sunčanje mažu ovim uljem unakaze kožu. I kada se pije čaj od kantariona ne treba se izlagati suncu jer mogu da vam se jave tamne fleke po koži. Kantarion se direktno rasprostire u epitelnim delu kože i može da stvori fleke - upozorava Simović.

(Kurir.rs/Telegraf/M.R./Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track