Najnovije vesti

SUBOTICA: Komesarijat za izbeglice i turska agencija TIKA podelili 60 paketa hrane migrantima u Prihvatnom centru
Foto: N.H.

HUMANO

SUBOTICA: Komesarijat za izbeglice i turska agencija TIKA podelili 60 paketa hrane migrantima u Prihvatnom centru

Srbija

SUBOTICA - Komesarijat za izbeglice i migracije republike Srbije danas je podelio migrantima, u Prihvatnom centru Subotice, pakete sa hranom povodom ramazanskog praznika.

 

Oko podneva, u Prihvatnom centru Subotice boravilo je 46 migranata, iz Avganistana, Iraka, Sirije, Pakistana, sa Bliskog istoka, dok ih je tokom jučerašnjeg dana na tom mestu bilo 60, pa je toliko paketa i pripremljeno za podelu migrantima.


Podelu ramazanskih paketa namenjenih migrantima smeštenim u subotičkom prihvatnom centru organizovala je Turska agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

 

Migrantima se obratila pomoćnica gradonačelnika Subotice za obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Etela Jerinkić i koordinatorka Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Çağla Gültekin Tosbat kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.


Aleksandra Dimić, predsednica Komesraijata za izbeglice i migracije rekla je da se veoma pažljivo prati situacija i u Grčkoj i u Turskoj, sve što se dešava na tim prostorima, a za sada nema razloga ni za kakve strepnje ni paniku.

 

"Trenutno se oko 3500 migranata nalazi ukupno na teritoriji Srbije, a u našim centrima za zbrinjavanje ih je 2800. Cilj Komesarijata za izbeglice i migracije, kao državne institucije je svi ti ljudi budu zbrinuti na adekvatan način, da budu u sistemu, u ukupno 18 centara za migrante koliko ih ima u Srbiji, da ih bude što manje u pograničnim delovima, umesto što gravitiraju ka nekim nvo koje im obećavaju mnogo toga, ali malo obećanja ispune", istakla je Aleksandra Dimić.

 

Koordinator Turske agencije TIKA u Srbiji, rekla je da su u Srbiji podeljeni paketi migrantima koji su imali potrebe da im se pomogne.

 

"Nastavljamo da delimo pakete onima kojima je pomoć potrebna. Povodom Ramazana, u raznim delovima Srbije smo realizovali pomoć u više gradova u Srbiji. TIKA pomaže ovakvim projektima u 150 država sveta. Ramazan znači deljenje, a naš primarni posao je deljenje humanitarne pomoći. Biće dodeljena nekim centrima u Srbiji. Sutra ćemo u Krnjači deliti 345 paketa pomoć, Subotici smo obezbedili 60 paketa, a ove godine delimo ukupno 1200 paketa hrane migrantima, a naša je parola Sve za jedan osmeh na licu deteta, koji nam je podstrek da pomažemo. Ovaj projekat realizujemo sa Komesarijatom za izbeglice i migracije" rekla je Tosbat.

 

Etela Jerinkić je ispred lokalne samouprave istakla, da Grad podržava ovakve akcije pomoći ugroženim osobama.

 

"Smatarmo da je solidarnost i empatija prema onima kojima je pomoć neophodna, važna vrednost u svakoj zajednici. Grad snosi troškove prevoza, kanalizacije, vode, čišćenja Prihvatilišta i dotacija Crvenom krstu, koji pruža usluge Prihvatnom centru. Te troškove refundiramo od Komesarijata za izbeglice i migracije, tako da lokalni budžet nije direktno opterećen, ali pomažemo i dotacijama od vlade Nemačke, ambasade Japana i mnogih humanitarnih organizacija. Zaključili smo sedam projekata o donacijama. Vrednost im je 5,25 miliona dinara i oko 240.000 evra. Pomažemo na različite načine, ali tim projektima su izgrađeni i objekti koje koriste i naši građani, jer se novac koristio za rekonstrukciju krova Dispanzera za žene i decu, Doma zdravlja, pa se ostvaruje projekat da pomažući drugima, pomažemo i sebi„ istakla je Etela Jerinkić.

 

Jerinkićeva je rekla da u periodu od 2015. do 2017. godine, prošlo je oko 6500 migranata preko subotičkog Centra.

 

"Nisu svi registrovani, a neki su prošli ne koristeći usluge Prihvatnog centra u Subotici. O njima nemamo tačne podatke, a bilo bi dobro da se registruju. U Prihvatnom centru se zadržavaju oko 38 dana u proseku, jer naš severni sused ima rigorozniju politiku prihvata migranata.U poslednje vreme prihvataju jednog migranta dnevno, pa se to odražava na duže zadržavanje migranata na našem području, iako je njima cilj da stignu do Nemačke i zapadne Evrope“, navela je Jerinkićeva.

 

“Svi naši građani u Subotici koji imaju potrebe za socijalnom pomoci, dobijaju je preko Centra za socijalni rad, putem propisanih kriterijuma”, odgovorila je Etela Jerinkić na pitanje novinara, kako se zbrinjavaju građani Subotice koji se često hrane iz kontejnera i da li se njima dele paketi za pravoslavne praznike.

 

"Razrađen je sistem pomoći, prošle godine izdvojeno je oko 265 miliona dinara, a ove oko 312 miliona dinara. Negde oko 5 posto ovogodišnjeg budžeta namenjeno je socijalnim davanjima i taj iznos raste kako se povećavaju i potrebe građana“, navela je Jerinkić.

 

Kurir.rs/N.H/Foto N.H.
 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...