RACIONALIZACIJA OBRAZOVANJA U SUBOTICI POČELA OD NAJBOLJE ŠKOLE: Deca upisana, udžbenici naručeni, a sad se ustanova gasi
Foto: N.H.

350 učenika OŠ Miloš Crnjanski očajno

RACIONALIZACIJA OBRAZOVANJA U SUBOTICI POČELA OD NAJBOLJE ŠKOLE: Deca upisana, udžbenici naručeni, a sad se ustanova gasi

Srbija -

Racionalizacija obrazovanja u Subotici počela od najbolje škole Miloš Crnjanski. Još se ne zna sudbina škole, a roditelji đaka večeras su održali skup, zatražili od lokalne samouprave dokumenta, koja opravdavaju odluku o najavljenom zatvaranju škole

SUBOTICA – Zatvaranje škole je najružnija slika koja može da se pošalje građanima, u zemlji koja nastoji da se bori za demografski oporavak, poručili su sa sinoćnjeg skupa roditelji oko 350 učenika osnovne škole Miloš Crnjanski u Subotici, povodom najave da će ta škola zbog racionalizacije biti zatvorena.

foto: N.H.

Večeras su se u dvorištu škole roditelji obratili javnosti, apelujući na nadležne pojedince i institucije, da se ne dozvoli zatvaranje škole, da se omogući i dalje njen rad, posle 1. septembra. Iako bi školu Miloš Crnjanski od 1. septembra trebalo da pohađa još 47 upisanih prvaka, sa kojima bi bilo 368 učenika u toj školi, iznenadno je najavljeno njeno zatvaranje. Deca upisana, udžbenici naručeni, a roditelji su sada zabrinuti, koju školu će ta upisana deca pohađati. Škola nije dobila još uvek nijedan zvaničan dokument, u petak im je najavljeno zatvaranje škole, na šta su reagovali skupom u školi.

Roditelji ističu da su deca tema tog skupa, da je mnogim đacima, deci u pubertetu, ta škola prava oaza mira, pohađaju je pre podne i imaju produženu nastavu. Kažu da će se na sve zakonske načine boriti za opstanak škole, a veruju da će im lokalna samouprava pomoći u tome.

foto: N.H.

Ministarstvo prosvete zajedno sa Školskom upravom u Somboru, donelo je plan o racionalizaciji, a lokalna samouprava je imala obavezu da taj plan pripremi na lokalnom nivou, da na vreme budu obavešteni i roditelji i nastavnici šta će biti sa školom, da li će se pripojiti susednoj, manjoj školi Jovan Mikić, ili nekoj drugoj školi. Spekuliše se i da će Ekonomska škola, koja je u objektu, gde plaća zakup u privatnom vlasništvu, biti preseljena u objekat sadašnje škole Miloš Crnjanski, ali roditelji nisu dobili i zvanične potvrde oko tih spekulacija.

Jovo Milojević, član Školskog odbora, kaže da zatvaranje škole nije humano, da su i roditelji i deca i nastavnički kadar stavljeni pred svršen čin, rečeno im je preko noći da se škola gasi, te da će odluka posle usvajanja u Skupštini Grada biti prosleđena Ministarstvu. Roditelji su svesni da se racionalizacija u obrazovanju već sprovodi, ali pitaju na skupu, gde su zakonski akti koji potvrđuju da se transparentno sprovodi racionalizacija.

foto: N.H.

- Gde su kriterijumi i dokumentacija o zatvaranju, zar je moguće da od 21. škole u Subotici, prva bude zatvorena škola koja je uspešna. Ne može na taj način da se štedi na obrazovanju. Za sada imamo samo najavu pokrajinskog sekretara Mihalja Njilaša, o zatvaranju, ali nije jasno zašto od Subotice kreću takve uštede. Ne želimo da kočimo nikakav sistemski proces, ali tražimo elaborat o zatvaranju škole i objašnjenje, zašto se škola Miloš Crnjanski zatvara, kaže dr Dražen Marić.

Danas će se roditelji obratiti nadležnima Grada Subotice, Pokrajine i Republike Srbije, uplašeni i zabrinuti za svoju decu.

- Informaciju o zatvaranju smo dobili od pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalja Njilaša, koji je 29. maja posetio školu Miloš Crnjanski i zaposlenima u školi i predstavnicima roditelja rekao, da se planira gašenje te obrazovne institucije, zbog navodne optimizacije mreže osnovnih škola u Srbiji. Mi smo spremali decu za novu školsku godinu, a ne za gašenje škole, zato smo zabrinuti, gde će ta deca pohađati školu, rekao je na konferenciji za novinare sinoć dr Dražen Marić, koordinator skupa roditelja.

foto: N.H.

Danas će predstavnici škole zatražiti prijem kod gradonačelnika Subotice.

- Tražićemo da se odluka odloži, je nema transparentnog dokumenta koji bi pokazao opravdanost takve odluke, razloge i kriterijume zbog kojih je najavljeno gašenje škole. Obrazovanje je temelj svakog društva, a zatvaranje škole je najružnija slika koja može da se pošalje građanima, u zemlji koja nastoji da se bori za demografski oporavak. Zato smatramo da je opstanak ove uspešne škole u interesu dece, koja vole ovu školu, učitelje i nastavnike i ne žele da ih izgube, rečeno je na skupu, koji je bio i svojevrstan performans koji su priredili roditelji.

Kažu da očekuju od lokalne samouprave, da odbaci nameru zatvaranja škole, veruju da će razum i humanost prevladati. Roditelji tvrde, da je interes dece, apsolutni i jedini motiv organizovanja roditelja.

- Nijedna politička stranka niti organizacija nema uticaj na nas. Interes naše dece je da ne ostanu bez svojih učitelja, nastavnika, odeljenskih drugara. Želimo da se našoj deci omogući pravo na školovanje u ovoj, po svim parametrima kvalitetnoj i uspešnoj obrazovnoj instituciji, u kojoj nema vršnjačkog nasilja, koja ima poslednjih pet godina rast upisanih đaka, čak i broja prvaka, kao i odeljenja, po čemu je jedna među tri najuspešnijem osnovne škole, od ukupno 21. na teritoriji Grada, naveo je dr Marić.

Roditelji smatraju, da im sada neko zamera, što se ulagalo u tu školu, koja već sada radi prema visokim evropskim standardima. Škola Miloš Crnjanski ima inovativan obrazovni program, uz primenu NTC metoda, elektronskih novina, brojne sekcije, hor Iskončići i školice sporta. Škola je nagrađivana od Gradskog veća Subotice, koje sada treba da donosi odluku o zatvaranju, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je dodelio priznanje školi za doprinos unapređenju osnovnog obrazovanja u Srbiji.

Roditelji tvrde, da se o zatvaranju škole i spekulacijama šta će se dalje dešavati sa đacima, da li će se integrisati u neke druge škole ili odeljenja, ništa ne zna, niti su ih nadležni o tome obavestili. Još nije održana sednica Gradskog veća Subotice, povodom usvajanja odluke o zatvaranju škole, iako je Skupština Grada najavljena sredinom juna.

- Nije nam poznato ni da postoji eleborat o potrebi da se zatvara škola, čiji đaci osvajaju nagrade i medalje na takmičenjima, u sportu i umetnosti, kao i njihovi učitelji i nastavnici. Škola organizuje mnogobrojne humanitarne akcije, za pomoć hendikepiranima. Deci se usađuju temelji humanosti, koja nam je potrebna više nego ikad, a čime se i proces inkluzije sprovodi u praksi, rekao je Marić na skupu.

Među roditeljima su i porodice i majke sa troje, četvoro, petoro, pa čak i šestoro dece, a žele da im se deca školuju u zdravom i podsticajnom ambijentu. Od lokalne samouprave zatražiće dokumenta oko najave prestanka rada škole Miloš Crnjanski. Dok ih ne dobiju, zakonskim putem će, kažu, tražiti načine da škola ne bude zatvorena.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track