EKOLOG ODBIO ZAHVALNICU MINISTARSTVA: Ne trebaju nam pohvale nego naše reke
Foto: Aleksandar Jovanović

protiv izgradnje mini elektrana

EKOLOG ODBIO ZAHVALNICU MINISTARSTVA: Ne trebaju nam pohvale nego naše reke

Srbija -

Zato što se protiv volje građana i struke kreće u izgradnju malih hidroelektrana na Staroj planini, jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju Aleksandar Jovanović odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, jer kaže da njima ne trebaju pohvale, već reke.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Jovanović je kao predstavnik Saveza mesnih zajednica Stara planina, kako prenosi N1, dobio zahvalnicu za iskrenu borbu za očuvanje prirode na toj planini.

foto: Beta

Kao neko ko se protivi izgradnji malih hidroelektrana u celoj Srbiji, a posebno u pirotskom kraju, Jovanović je odbio da primi zahvalnicu, jer Ministarstvo građevine, protiv njihove volje, ali i suprotno mišljenju struke, “priprema teren” za gradnju.

- Dok se mi tapšemo po ramenima i zahvaljujemo, Ministarstvo za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, gospođa Zorana Mihajlović krši zakon o zaštiti prirode. I protivno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode donosi rešenja i potpisuje rešenja za izgradnju malih hidrocentrala u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima. Nama nisu potrebne pohvale i zahvalnice, nama su potrebne naše reke - rekao je Jovanović.

Podsetimo, iako se već godinu dana aktivno bore protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku i ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane.

foto: Fonet

Ministarstvo gradjevinarstva Srbije iznenadjeno izjavom ministra zaštite životne sredine

Ministarstvo gradjevinarastva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je iznenadjeno "krajnje neprincipijelnim" izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana o izgradnji mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima.Gradjevinske dozvole za to, kako je navedeno, izdaje Ministarstvo gradjevinarstva tek pošto investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, medju kojima i o zaštiti životne sredine.

"Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan", piše u saopštenju.

Trivan je kazao u utorak da će "dati sve od sebe" da po zakonu bude zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima i da je to "pitanje Srbije, pitanje vode i pitanje naše budućnosti bez ikakve dileme".

"Hoćemo li dozvoliti da nam mini-hidrocentrale unište životnu sredinu? Ja to

neću sigurno, po svaku cenu", kazao je Trivan.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ministarstvo gradjevinarstva je danas odgovorilo da ukoliko ministar Trivan, ili bilo ko drugi želi da zaustavi izgradnju mini-hidroelektrana, treba da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kojima su i uslovi za izgradnju tih hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je ranije izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Naše Ministarstvo dozvole za izgradnju izdaje tek na kraju, pošto se svi nadležni izjasne i daju svoje saglasnosti. Zato je krajnje neprincipijelno optuživati Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer mi ne kršimo, već sprovodimo zakon", navelo je Ministarstvo gradjevinarstva.

Dodali su da bez bez ispunjenja tih uslova nijedna gradjevinska dozvola nije i ne može biti izdata.

"Medjutim, inicijativa za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima ni nakon godinu dana rada Vlade nije pokrenuta ni od strane ministra Trivana niti od bilo kog drugog ministarstva", piše u saopštenju.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ukazuje i da je nekoliko puta "konkretno pokazalo da se zalaže za očuvanje svih zaštićenih područja i prirodnih lepota Srbije".

(Kurir.rs/Južne vesti/N1/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track