SMENJEN DIREKTOR NIŠKOG AERODROMA: Gradsko veće tvrdi da je oštetio budžet grada, Aerodrom demantuje
Foto: Printscreen/Youtube

smenu predložio grad niš

SMENJEN DIREKTOR NIŠKOG AERODROMA: Gradsko veće tvrdi da je oštetio budžet grada, Aerodrom demantuje

Srbija -

NIŠ - Gradsko veće Niša smenilo je Vladicu Đurđanovića sa mesta direktora JP Aerodorm Niš i niškog Aerodroma "Konstantin Veliki", zbog nezakonitog povećanja plata, čime je, kako je navedeno, oštetio budžet Grada.

Kako su javili lokalni mediji, smenu Đurđanovića je predložio Grad Niš kao osnivač preduzeća, a na osnovu izveštaja Budžetske inspekcije koja je utvrdila nepravilnosti.

Đurđanović je navodno suprotno zakonu povećao početnu osnovicu za plate za dve trećine, čime je napravio probleme budžetu Niša.

Menjani su, kako je rečeno na Veću, i sistematizacija i opisi radnih mesta, pa je plata rasla i sa tim promenama.

Aerodrom Niš: Poslovali smo u skladu sa zakonom, plate povećane uz dozvolu grada

Rukovodstvo ;Javnog preduzeća (JP) Aerodrom Niš saopštilo je danas povodom smene direktora Vladice Djurdjanovića da je aerodrom u trogodišnjem periodu restrukturiranja poslovao "u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim normama i odlukama nadležnih organa".

"Skupština Grada Niša je usvajala Progame poslovanja i naročito Posebne programe poslovanja koji su definisali svaki dinar koji se trošio iz budžeta Grada Niša, pa i zarade zaposlenih", navedeno je u saopštenju prosledjenom povodom smene direktora na sednici Gradskog veća, uz obrazloženje da je Djurdjanović prekršio zakon koji ograničava rast zarada u javnom sektoru.

foto: Beta/Saša Đorđević

Rukovodstvo aerodroma je podsetilo da je na sistematizaciju radnih mesta saglasnost davalo Gradsko veće, a koeficijenti po kojima su utvrdjivane zarade zaposlenih su odredjivani Kolektivnim ugovorom koji je potpisivan izmedju grada Niša, JP Aerodrom Niš i reprezentativnog sindikata tog preduzeća.

Upravo je prošlog meseca, kazali su u aerodromu, potpisan novi Kolektivni ugovor i data saglasnost na novu sistematizaciju.

"Do probijanja mase sredstava predvidjenih za isplatu zarada nikad nije došlo jer aerodrom nikad nije iskoristio sva predvidjena sredstva definisana za zarade po programima koje je usvajala SG Niša", kazali su u niškoj vazdušnoj luci. Skupština grada Niša je, naglasili su, svojim odlukama povećavala masu za isplatu zarada jer je, u trenutku stupanja na snagu Zakona kojim je ograničena ispalata zarada u javnom sektoru, JP Aerodrom Niš isplaćivao minimalnu linearnu zaradu svim zaposlenima.

U tom preduzeću su naveli da do ovog trenutka JP Aerodrom Niš nije dobio zapisnik kontrole budžetske inspekcije Grada Niša, a ni rešenje Gradskog veća sa predlogom za smenu direktora.

Inicijativa Ne damo niški aerodrom: Direktor smenjen po partijskoj odluci

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" saopštila je danas da je direktor Javnog preduzeća (JP) Aerodrom Niš Vladica Djurdjanović smenjen na sednici Gradskog veća "po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri".

Vladica Djurdjanović smenjen je na današnjoj sednici Gradskog veća uz obrazloženje da je to preduzeće protivzakonito povećavalo zarade zaposlenih u protekle tri godine, a takvu odluku gradskog rukovodstva nagovestio je gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović.

Vojinović je juče rekao da je budžetskа inspekcijа Grаdа Nišа utvrdilа dа je JP Aerodrom Niš u 2018. godini protivzаkonito isplаćivаlo veće zаrаde zаposlenimа.

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" navela je da je smena direktora isključivo pokušaj da se pokaže Vansiju (koncesionaru beogradskog aerodroma) da država može, kroz partijske kanale, da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja.Inicijativa je zatražila da Skupština grada odbije predlog o smeni direktora aerodroma jer je Gradsko veće odluku o smeni donelo na osnovu nalaza budžetske inspekcije koji nije još konačan.

foto: Fonet/Marko Mišić

"Aerodrom" Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada", naveli su predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom".

U saopštenju se navodi da izveštaj aerodroma iz 2018. godine pokazuje da je aktuelna "kriza" oko poklanjanja aerodroma loše uticala na prihode ovog preduzeća.

"Dosadašnje izjave republičkih i lokalnih čelnika i lidera SNS-a sve vreme usmerene su na urušavanje poslovnog ugleda aerodroma "Konstantin Veliki", što, takodje, nije i ne može dobro da utiče ni na poslovni imidž aerodroma kod kompanija koje lete iz Niša", istakli su u Inicijativi.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen, Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track