PUNE REZERVOARE I KANTE: Žitelji Bujanovca, Preševa i Vranja masovno idu po gorivo u Kumanovo i Gnjilane
Foto: AP

snalaze se

PUNE REZERVOARE I KANTE: Žitelji Bujanovca, Preševa i Vranja masovno idu po gorivo u Kumanovo i Gnjilane

Srbija -

BUJANOVAC - Sve veći broj žitelja opština Preševo, Bujanovac i Vranje koristi prednost pograničnih mesta i gorivo kupuje na benzinskim pumpama u Makedoniji i na Kosovu jer je jeftinije nego u Srbiji.

Žitelji Preševa i Bujanovca za punjenje rezervoara u Makedoniji ili na Kosovu koriste svaku priliku kada tamo odlaze sa praznim rezervoarom, zbog rodbinskih ili poslovnih veza, a najčešći gradovi do kojih se dolazi su Kumanovo i Gnjilane.

Kako navode žitelji Bujanovca za punjenje praznog rezervoara jeftinijim gorivom na bezninskim pumpama u Makedoniji ili na Kosovu ne isplati se odlazak preko granice samo za tu namenu, već se uvek tankovanje do vrha jeftinijim gorivom spaja sa nekim drugim obavezama.

foto: Shutterstock

Najnovije poskupljenje goriva motivisalo je medjutim i žitelje Vranja, kojima do granice sa Makedonijom ili sa Kosovom treba još po 20 kilometara u jednom pravcu - u odnosu na Bujanovac ili Preševo, da u većem broju krenu na organizovane ture punjenja rezervoara, pre svega u Makedoniji.

Prema izjavama očevidaca nije retkost na benzinskim pumpama u Kumanovu videti Vranjance kako osim tankovanja rezervoara do vrha pune benzinom i kante koje su za tu svrhu poneli sa sobom.

Prosečna cena bezolovnog benzina u Srbiji je trenutno 152,02 dinara za litar, odnosno 1,29 evra, dok je u Makedoniji 1,19 evro, a na Kosovu 1,25 evra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track