DUH SREDNJEG VEKA NA NIŠKOJ TVRĐAVI: Otvoren Međunarodni viteški festival
Foto: Printscreen/Facebook

Svečani defile učesnika dobio ovacije

DUH SREDNJEG VEKA NA NIŠKOJ TVRĐAVI: Otvoren Međunarodni viteški festival

Srbija -

NIŠ - Međunarodni festival vitezova "Zaštitnici tvrđave" otvoren je sinoć u Niškoj tvrđavi svečenim defileom učesnika i viteškim borbama.

Festival će trajati do sutra, a posetioci će u tvrđavi moći da prisustvuju borbama vitezova i takmičenju u ispijanju viteškog piva, moći će takođe da posete srednjevekovnu pijacu, da učestvuju u školi gađanja lukom i strelom, školi jahanja i radionici izrade srednjevekovnog oklopa, mača i koplja. Prema rečima organizatora Dušana Hadžića iz udruženja "Zmajeva griva", festival "Zaštitnici tvrđave" okupio je u Nišu stotinak vitezova, strelaca i princeza iz čitave Srbije, ali i Bugarske, Belgije i Slovačke.

"Za nas predstavlja veliku čast to što u borbama učestvuju i veoma iskusni vitezovi ; iz Belgije i Slovačke. Oni su za viteške borbe ono što su u fudbalu recimo Real iz Madrida ili Inter iz Milana", kazao je Hadžić.

On je dodao da se viteške borbe redovno organizuju širom Evrope, a pojedine od njih imaju i više od 2.000 učesnika.

"Borba se zasniva na poštenju. Svaki udarac u glavu smatra se smtonosnim i vitez mora da padne posle njega. Takođe mora da padne ako dobije veoma jak udarac u telo", objasnio je Hadžić.

On je podsetio da je Niš prošle godine prvi put bio domaćin vitezova, ali je ove godine festival sa jednog dana produžen na tri, a osim domaćih, tu su i učesnici iz inostranstva.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Facebook/Viteška družina "Zmajeva griva")

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track