DUH STARIH VREMENA: Grupa Srbski pravoslavni pojci otvorili kulturnu sezonu na Paliću
Foto: Nadica Harminc

MANIFESTACIJA na festivalskoj palićkoj „Areni”

DUH STARIH VREMENA: Grupa Srbski pravoslavni pojci otvorili kulturnu sezonu na Paliću

Srbija -

SUBOTICA – Letnja pozornica na Paliću oživela je sinoć duhom starom vremena, u prirodnom ambijentu, koji podseća na pulsku Arenu, a na kojoj se održava i palićki fimski festival, članovi beogradske grupe Srbski pravoslavni pojci, održalisu koncert „Duh starih vremena”.

Prepuna letnja pozornica pokazala je koliko Palić i Subotica neguju i čuvaju tradicionalnu umetnost i srpsku tradicionalnu muziku. Duhovna, nacionalna i etno muzika širila se iz središta palićkog ambijenta i pozornice, oivičene kamenim eksterijerom, sa koje svake godine publiku pozdravljaju filmski laureati iz Evrope i sveta i vrhunski reditelji, glumci i umetnici srpske kinematografije.

foto: Nadica Harminc

Srbski pravoslavni pojci nastupaju već sedam godina, a patrijarh Irinej dao im je blagoslov još 2013. godine, za izvođenje duhovne muzike.

Na Letnjoj pozornici predstavljene su stare srpske pesme, a Srbski pravoslavni pojci nastupili su u Subotici prvi put prošle godine, u secesijskom zdanju Gradske kuće, a ove godine ih je publika dočekala na Paliću.

Crkveni napevi iz 15. veka, ženska koračnica, „Pećka kandila”, „Deca neba”, „Suza Kosova”, nagrađene su frenetičnim aplauzima.

foto: Nadica Harminc

Deca subotičkih osnovnih škola rade na projektu „Čuvajmo svoje nasleđe”, otvorila su himnom koncert, a Marko Kačarević ispred „Srbskih pojaca” zamolio je publiku da odaju počast malom Aleksi Dimitrovu, koji je tragično izgubio život na erkskurziji na Divčibarama.

On je podsetio na druženje sa subotičkim osnovcima i nastavnicima i podršku Subotice na čuvanju srpske muzičke tradicije.

foto: Nadica Harminc

„Srbski pravoslavni pojci hode iz Beograda po Srbiji, a činimo to i prema blagoslovu Patrijarha Irineja. Subotici želimo da uzvratimo podršku dodelom dva naša priznanja, gradonačelniku Grada i sekretarki sekretarijata za društvene delatnosti, za nastojanja u čuvanju pravoslavlja i nasleđa Srbije” rekao je Kačarević na palićkoj pozornici, gde je publika uživala u muzici tradicionalnih srpskih pesama.

(Kurir./N.H./Foto: N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track