POTROŠILI 70.000 EVRA ZA SAOBRAĆAJNE KAMERE, A NIČEMU NE SLUŽE: I to zato što nisu kupili server da bi mogle da rade...
Foto: Profimedia

investicija u valjevu

POTROŠILI 70.000 EVRA ZA SAOBRAĆAJNE KAMERE, A NIČEMU NE SLUŽE: I to zato što nisu kupili server da bi mogle da rade...

Srbija -

Skoro 70.000 evra potrošeno je iz budžeta Valjeva za postavljanje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja, ali te kamere, bez servera koji nije kupljen, trenutno ničemu ne služe.

Vozači koji se susreću sa kamerama postavljenim u Bulevaru Vladike Nikolaja u izlaznoj traci ka Beogradu, na putu za Bajinu Baštu i na obilaznom putu za Užice, komotno mogu da izgovore čuvenu rečenicu Deda Staje iz crtanog filma "Mikijeva radionica" - "čemu ovo služi, a uz to i ne radi".

Jer kamere, koje su postavljene još krajem prošle godine, a prethodno su plaćene osam miliona dinara iz gradskog budžeta novcem od naplaćenih saobraćajnih prekršaja, i dalje nemaju nikakvu praktičnu funkciju i to iz bizarnog razloga.

Naime, Savet za bezbednost saobraćaja Valjeva, na čijem čelu je član Gradskog veća Dobrosav Janković (PUPS), kada je odlučio da lane postavi kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja na te tri lokacije, jednostavno nije predvideo kupovinu odgovarajućeg servera za njih. Ta investicija, tvrde gradske vlasti, bila je predviđena za ovu godinu, ali je sada dovedena u pitanje zbog - državnog revizora?!?

- Nismo dobili odobrenje za kupovinu tog servera, koji bi trebalo da bude ustupljen na korišćenje Policijskoj upravi Valjevo. Naime, državni revizor je imao primedbu na tu nabavku i jasno nam je rečeno da ne možemo da kupimo server, koji će, praktično, koristiti policija. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, ta nabavka je moguća, po Zakonu o budžetu nije. Nakon što smo dobili mišljenje budžetskog inspektora, mi smo uložili prigovor na to i ove već skoro tri meseca čekamo odgovor - kaže zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović (SNS).

Bez obzira na Milutinovićevo objašnjenje, nejasno je zbog čega je ova nabavka servera sporna, s obzirom da na ulicama Valjeva, na nekoliko lokacija, već funcionišu kamere čija je kupovina u potpunosti, uključujući i nabavku servera, finansirana iz budžeta. Sve kamere koje rade, inače, vlasništvo su grada Valjeva, a date su na korišćenje valjevskoj Policijskoj upravi.

Zanimljivo je da za isti posao u Ubu budžetski inspektor nije imao mišljenje da lokalna samouprava ne može da finansira uvođenje sistema video nadzora. Ub je bez problema za 20 milliona dinara nabavio i postavio 39 kamera sa pripadajućim serverom.

Pored tri nefunkcionalne, na području Valjeva regularno, sa pripadajućim softverom, rade četiri kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja - u centru grada, na najprometnijoj raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice, kod parka "Pećina" na putu za Loznicu, kod trgovine "Sezam" na putu za Šabac, i u ulaznoj traci u Valjevo u bulevaru Vladike Nikolaja. Po podacima saobraćajne policije, tri kamere na periferiji grada najčešće registruju prekoračenja brzine i to kada se vozači kreću brzinom koja je do 20 km/h veća od dozvoljene brzine na putevima van naselja i kada se u naselju kreću brzinom koja je od 11 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene brzine kretanja.

Kamere na centralnoj gradskoj raskrsnici, međutim, najviše beleže prolaske kroz crveno svetlo i one su za prve dve godine rada evidentirale čak 4.500 tih prekršaja.

(Kurir.rs/Blic/Predrag Vujanac/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ONO KAD SEMAFOR ODLUČI DA POBEGNE, A VI NE ZNATE DA LI DA IDETE ZA NJIM?! Ni koje njegovo svetlo da poštujete! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track