ZAJEDNIČKI U STROJU: Međunarodna vojna vežba Platinasti vuk 2018 održana u Vojnoj bazi Jug kod Bujanovca
Foto: T.S.

VRHUNSKA OBUČENOST

ZAJEDNIČKI U STROJU: Međunarodna vojna vežba Platinasti vuk 2018 održana u Vojnoj bazi Jug kod Bujanovca

Srbija -

U organizaciji Četvrte brigade Kopnene vojske realizovana je peta po redu vežba „Platinasti vuk”, na kojoj je prisustvovalo oko 500 pripadnika iz 9 zemalja. Do sada je kroz obuku prošlo preko 1600 pripadnika 14 partnerskih zemalja. Pored pripadnika Vojske Srbije na vežbi su učestvovale jedinice oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunije, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih arapskih emirata i Crne Gore. Danu visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi „Platinasti vuk 18“prisustvovao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

foto: T.S.

Bila je ovo prilika da se da vidi vrunska obučenost pripadnika devet nacija, koji su od 11. do 22. juna na bazi „Jug“ izveli jednu od najsloženijih vežbi, koja je imala za cilj zajedničko uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama. Iskustva stečena u toku realizacije obuke na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac”, kako našim jedinicama koje su učestvovale, rame uz rame sa partnerskim zemljama, tako i starešinama Vojske Srbije koje su učestvovale u organizaciji i realizaciji same vežbe.

foto: T.S.

Obuka je izvedena po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama“ i kroz realizaciju taktičke vežbe po temi „Operacija očuvanja mira“. Ocenjeno je da je cilj vežbe u potpunosti ostvaren, jedinice koje su učestvovale na vežbi su obučene i uvežbane da zajednički uspešno izvršavaju zadatke u operacijama podrške miru u multinacionalnom okruženju.

foto: T.S.
foto: T.S.
foto: T.S.
foto: T.S.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track