ZEMLJORADNIK OSUĐEN ZBOG TROVANJA DIVLJAČI I PTICA: Kikindski sud odrezao šestomesečnu zatvorsku kaznu
Foto: Profimedia

zaštita životinja

ZEMLJORADNIK OSUĐEN ZBOG TROVANJA DIVLJAČI I PTICA: Kikindski sud odrezao šestomesečnu zatvorsku kaznu

Srbija -

Osnovni sud u Kikindi osudio je na šest meseci zatvora Petra M. iz Vojvoda Stepe kod Nove Crnje zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti. To je prva ovakva presuda u Srbiji izrečena protiv trovača divljači i zaštićenih ptica.

Petar M. se na optuženičkoj klupi našao po krivičnoj prijavi Društva za zaštitu ptica zbog incidenta koji se dogodio u proleće 2015. godine. Lovci iz susednog Radojeva, tada su na jednoj parceli, na izlazu iz sela prema Vojvoda Stepi, zasejanoj pšenicom, registrovali veliki pomor divljih životinja.

Osnovni sud u Kikindi
Osnovni sud u Kikindifoto: Saša Urošev

Veštačenjem je utvrđeno da je za uginuće 28 komada srneće divljači, jednog orla belorepana, dve lisice i više orlova mišara odgovoran”brodisan”. Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže za Kurir da će njemu, ali i svim ljubiteljima prirode biti drago da presuda postane pravosnažna:

Milan Ružić
Milan Ružićfoto: Saša Urošev

- Previše je bilo opraštanja i zatvaranja očiju pred ugrožavanjem životne sredine, ali i nemislordnim uništavanjem divljači i zaštićenih vrsta ptica. Za nas je ovo ohtabrujuća vest i signal da naše pravosuđe može da se nosi sa eko terorizmom - kategoričan je Ružić.

Istraga je utvrdila da je preparat za uništavanje glodara ”brodisan” Petar M. neodgovorno rasturio po svojoj njivi i time izazvao pomor divači. I lovci su protiv njega pokrenuli parnicu za naknadu štete. Ona je ranije okončana izvršnom presudom novosadskog Apelacionog suda. Petar M. je kažnjen sa 8,2 miliona dinara.

(Kurir.rs/S.U./Foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track