Građani podneli prijavu protiv opštinara
Foto: Beta

Kragujevac

Građani podneli prijavu protiv opštinara

Srbija -

Stanovnici tog naselja od sredine juna protive se da se na zelenoj površini, na tri parcele, grade stambeno-poslovni objekti, organizujući proteste u večernjim satima

KRAGUJEVAC - Žitelji kragujevačkog naselja Aerodrom podneli su prijavu protiv Odeljenja za prostorno planiranje gradske uprave Kragujevca zbog, kako tvrde, nezakonitog izdavanja rešenja o lokacijskoj dozvoli investitoru iz Ćuprije firmi "Duo-Pro inženjering", a u gradskoj upravi tvrde da je to rešenje u skladu sa zakonom.

Stanovnici tog naselja od sredine juna protive se da se na zelenoj površini, na tri parcele, grade stambeno-poslovni objekti, organizujući proteste u večernjim satima. Oni su u dva pokušaja sprečili geometre da premere parcele, od kojih je poslednji bio u ponedeljak i uz asistenciju policije.

"Prijavu smo podneli Republičkom urbanističkom inspektoru u utorak, 3. jula", rekla je predsednik Koordinacionog odbora inicijative građana "Spasimo Aerodrom" Jelena Džarić.

Podsetivši da se nadležni u gradskoj upravi, za izdavanje lokacijske dozvole investitoru iz Ćuprije pozivaju na urbanistički plan iz 2003. godine, Džarić je naglasila da su žitelji Aeorodroma došli do saznanja "da taj plan nije usaglašen sa zakonom o prostornom planiranju koji je donet te godine".

"Taj plan nije do kraja verifikovan, jer nadležno ministarstvo je zatražilo da se usaglasi sa u međuvremenu donetim novim zakonom o prostornom planiranju, što nije učinjeno, tako da izdato rešenje investitoru nije zakonito", kaže Džarić.

Ona dodaje da je drugi problem taj što udaljenost između stambenog objekta koji treba da se gradi od postojećih stambenih zgrada nije po pravilniku koji je donela Gradska uprava za prostorno planiranje.

"Važećim Generalnim urbanističkim planom Kragujevac-2015. godine predviđa se da udaljenost novog objekta od postojećih bude 40 metara, a na grafičkom prikazu parcele jasno se vidi da je udaljenost između objekata maksimalno 12 metara", navela je Džarić.

Nadležni u gradskoj upravi ističu da grad neće odustati od izgradnje stambeno-poslovnih objekata na tri parcele ukupne površine 15 ari u naselju Aerodrom koje su u vlasništvu lokalne samoupravu, da nije tačno da će građani ostati bez zelenih površin i parking mesta i demantuju da je nezakonito rešenje o lokacijskoj dozvoli.

"Plan čiji je naziv "Revitalizacija naselja Aerodrom" donet je 2001. godine, a dve godine kasnije, po donošenju novog zakona o prostornom planiranju i usklađen i kao takav usvojili su ga odbornici kragujevačke Skupštine 30. novembra 2003", rekao je zamenik direktora Preduzeća za izgradnju grada Kragujevca Đorđe Đelić.

Ranije je gradski stručnjak za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević ocenio "da jedna grupacija građana ne može da polaže pravo na ono što nije u njihovoj ingerenciji" i ukazao da mogu snositi posledice odnosno snositi naknadu štete prema investitorima".

Džarić je najavila da će žitelji Aerodroma u nedelju, u večernjim satima, organizovati protest, a u ponedeljak 9. jula i konferenciju za novinare zbog licitacije ostalih parcela koja je zakazana za utorak 10. jul.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track