Najnovije vesti

SRPSKI PČELARI OČAJNI: Pomori pčela sve gori, prskanje zabranjenim preparatima sve raširenije, propise niko ne poštuje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

potrebna rigorozna kontrola

SRPSKI PČELARI OČAJNI: Pomori pčela sve gori, prskanje zabranjenim preparatima sve raširenije, propise niko ne poštuje

Srbija

JAGODINA - Prskanje na otvorenom voća, povrća, parcela pod suncokretom, livada i utrina, bez kontrole, i to najčešće zabranjenim preparatima, sada posle kiša nanosi ogromne štete pčelarima Pomoravlja i Ssumadije, koji imaju oko 50.000 pčelinjih društva.

 

foto: Profimedia

Gotovo ista situacija je u celoj Srbiji, možda još gora u Vojvodini, gde su velike površine pod suncokretom, koji je sada u cvatu i gde su košnice prebacili brojni pčelari iz mnogih krajeva Srbije, izjavili su danas Tanjugu pčelari Jagodine.

Prema njihovim tvrdnjama, prska se sve i sva, komarci, krpelji, povrće, voće, žitarice, industrijsko bilje, livade i utrine, kako bi se izbeglo često košenje, "propisi za to postoje, ali ih se niko ili retko ko pridržava".

 

"Ne tražimo sankcije, ali tražimo da se uvede red, da nas bar obaveste kada će da prskaju. Ovo se ne odnosi samo na voćare i ratara koji to rade najčešće nekontrolisano", ističu oni.

 

Ovih dana su svuda, po javnim površinama, parkovima, grobljima, istaknute obaveštenja da se ne upotrebljava "Total". Te plakate neko kida, najduže se zadržavaju po grobljima, ističu pčelari, koji smatraju da se mora početi sa rigoroznom kontrolom uvoza preparata za prskanje koji su otrovni za pčele.

 

foto: Profimedia

"Prskanje nije problem od juče, ali sve što idemo dalje, sve je gore i gore i ne samo u Pomoravlju već i u drugim delovima Srbije", rekao je Tanjugu jedan iskusni pčelar iz Jagodine, sa više od stotinu košnica.

 

On napominje da od prskanja ne stradaju samo pčele izletnice, već zavisno od preparata, i cela društva pa i pčele u stadijumu larve.

 

Pčelari znaju da su pčele i voće u međusobnoj zavisnosti i da jedni drugima uslovljavaju opstanak, ali da se nestručnim prskanjem i nestručnom primenom herbicida, pesticida i insekticida "nemilosrdno truju pčele".

 

foto: Saša Urošev

Kažu i da laboratorijska analiza uginulih pčela mnogo košta, pa mnogi odustaju od toga.

 

"Mi imamo propis po kojem su voćari i ratari u obavezi da najave kada će da prskaju, ali ga niko ne poštuje. Uz to, postoji i crno tržšte, pa se i određeni zabranjeni preparati nabavljaju iz Mađarske, Bugarske...", navode pčelari.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...