ŠOK NEDALEKO OD REKE UVAC! BELA TEHNIKA, ĐUBRE, TRUPLA UGINULIH ŽIVOTINJA: Smetlište i smrad uništavaju najlepše predele Srbije! Meštani žive u strahu od ZARAZE! (FOTO)
Foto: AP

BRUKA

ŠOK NEDALEKO OD REKE UVAC! BELA TEHNIKA, ĐUBRE, TRUPLA UGINULIH ŽIVOTINJA: Smetlište i smrad uništavaju najlepše predele Srbije! Meštani žive u strahu od ZARAZE! (FOTO)

Srbija -

Na samo nekoliko kilometara od reke Uvac, prirodne lepote koja je atraktivna ne samo Srbima, već i strancima, već više od decenije ruži divlja deponija!

Smetlište zvano Goveđak se nalazi tik uz put Nova Varoš–Sjenica, na teritoriji sjeničke opštine, koji vodi ka vidikovcu sa kog se pruža pogled na kanjon. Kraj nje se mora proći kada se ka vidikovcu pođe iz pravca Užica i iz pravca crnogorske granice.

foto: Printscreen/Youtube

„Uvac“ d.o.o kao upravljač Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ silne godine je potrošio pokušavajući da reši ovaj problem.

"Ko zna koliko puta smo reagovali, apelovali, ali nije vredelo! Osim što ostavlja ružnu sliku, preti i ugrožavanju kvaliteta vode u slivu Uvačkog jezera i biljnom i životinjskom svetu. Nama je neshvatljivo da Sjenica, čiji je strateški cilj razvoj turizma, dozvoljava ovako nešto. Dovoze ovde otpad jer nemaju drugu, veću deponiju", kaže Miljka Dučić, direktorka Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Meštani, turisti i čuvari ovog dobra svakodnevno ovde sreću nove „kontigente“ raznog otpada koji bez primarne selekcije ovde dopremaju kamioni sjeničkog Javnog komunalnog preduzeća.

Deponija se nalazi sa desne strane puta, posmatrano iz Nove Varoši, ali je vetar koji raznosi otpad sablasno je plastičkim kesama „okitio“ i šumu sa druge strane saobraćajnice.

U brdima raznog smeća, u kome ima i starog nameštaja i bele tehnike, neretko se zateknu i trupla uginulih životinja.

"Barem je taj problem sa uginulom stokom rešiv jer postoji mogućnost, pod uslovom da nije zaražena, da se odnese na hranilište beloglavog supa. Opet, ako je mrtva stoka koja se odlaže ovde zaražena, postoji mogućnost trovanja orlova koji su, svi znamo, koliko retke i dragocene ptice", kaže direktorka „Uvca“.

Deponija je ranije bila ograđena velikim panoima, da bi barem turisti koji se zapute na Uvac, bili pošteđeni njenog prizora, ali su i oni porušeni.

"Ovo je Bogu plakati. Nije što je ružno za oči i što nesnosno smrdi, nego što ovuda kruži ogroman čopor pasa lutalica koji uteruje strah u kosti, jer kidiše na ljude i stoku. Psi ovde skupljaju otpad, a gavranova je toliko da se od njih, čini se, nekad ne može ni nebo videti. Još je ovo dobro kako je bilo pre. Ranije je postojala deponija bliža reci, ali je posle naših protesta sanirana i premeštena ovde", priča meštanin sela Goračići, blizu Goveđaka.

Do skoro je postojala nada da pitanje ovog smetlišta, kao i niza drugih divljih u Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju, reši sanitarna deponija „Banjica“ kod Priboja, ali se, pošto je sredstvima koje je donirala EU izgađeno njeno telo, stalo sa radovima.

Ono što ostavlja mrlju na utisak svakog posetioca Rezervata „Uvac“ i što skrnavi prirodu, u Sjenici nije sporno. Direktor JKP „Sjenica“ Adnan Gudraš ne vidi zbog čega bi se neko žalio da deponiju.

"Ona jeste divlja, ali je u odličnom stanju. Nemamo drugo mesto da odlažemo otpad. Ta deponija nikome ne pravi probleme, nalazi se sedam, osam kilometara od grada. Na nju ne dospevaju otrovi i druge opasne materije, uginula stoka se pre dopremanja spali, jedna je od retkih deponija u Srbiji na kojima se redovno vrši deratizacija i dezinfekcija", kaže Gudraš.

foto: Printscreen/Youtube

U Rezervatu „Uvac“ d.o.o. kažu da je deponija Goveđak samo jedan od nizu problema koji reka i njena jezera imaju sa tetirorije Sjenice.

"U okolini je još mnogo manjih deponija, a sa sjeničke strane u Uvac stižu otpadnevode iz sjeničkih mlekara i mesara, rudnika uglja „Štavalj“. Proletos smo organizovali čišćenje Uvačkog jezera od plastičnog otpada koje je došlo pritokama", prenosi Miljka Dučić.

(Kurir.rs/Blic/Foto: AP, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track