POSLE MUTANTA SA TARE, OVO JE NEMAN IZ JAGODINE: Dragan ubrao gljivu od 3,5 kg, džinovske puharke rodile posle silnih kiša (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

oprez ako ih berete da ne bude zlo i naopako

POSLE MUTANTA SA TARE, OVO JE NEMAN IZ JAGODINE: Dragan ubrao gljivu od 3,5 kg, džinovske puharke rodile posle silnih kiša (FOTO)

Srbija -

Ne treba ih ni brati ni jeste, jer i najiskusniji berači i gljivari pogreše, pa uberu otrovnu, i onda zlo i naopako, ističu medicinari

JAGODINA - Dragan Miladinović iz Jagodine ubrao je tri "velike puharke" (Lengermania gigante), "jednu od najlekovitijih gljiva na našim prostorima", od kojih je jedna teška 3,5 kilograma

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Toplo i kišno vreme, sa visokim postotkom vlage u šumama Pomoravlja, Resave i Levča pogodovalo je rastu pečurki, jestivih i otrovnih, a lekari, toksikolozi i infektolozi upozoravaju i savetuju veliki oprez zbog trovanja, koje neretko ugrozi celu porodicu.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Miladinović je izjavio da je "pečurke pronašao na šumovitom proplanku u Bresju, nedaleko stare Fabrike kablova". Miladinović tvrdi da je "poznavalac" gljiva, kaže da "bere samo one koje dobro poznaje".

Međutim, stručnjaci ovih dana upozoravaju građane da nije retkost da se pogreši, a "trovanje često ima smrtonosni ishod". Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja, ovih dana je bila jedna osoba.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Konzumirala je tzv. "zavodnicu", gljivu sličnu lisičarki. Gljiva nije smrtonosno otrovna, ali izaziva stomačne tegobe, proliv, povraćanje... Lekari u domovima zdravlja kažu da je bilo "lakših oblika trovanja, koji su lečeni ambulantno".

"Sa rastom broja pečurki, raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu", rekli su lekari i savetuju da se "ne konzumiraju gljive iz prirode".

Ne treba ih ni brati ni jesti, jer i najiskusniji berači i gljivari pogreše, pa uberu otrovnu, i onda zlo i naopako, ističu medicinari.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Među najotrovnije, toksikolozi i lekari ubrajaju zelenu pupavku (amanita phalloides) koja kod dece "izaziva smrtnost u gotovo 100 odsto slučajeva, kod starijih u 50 odsto".

Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.

Toksičnost "zelene pupavke" se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja. Obično se otruje cela porodica, jer svi za obrok jedu spremljene gljive, a težina trovanja "zavisno od količine toksične supstance koju su uneli u organizam".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track